Benefiet herdenkt Noah Mortier

JAAR NA DODELIJK ONGEVAL ORGANISEERT VADER FIT FOR FAN

Johan Mortier, vooraan geknield, met enkele sympathisanten tijdens het wandel- en fietsevent aan de sporthal in Haacht.
Kim Aerts Johan Mortier, vooraan geknield, met enkele sympathisanten tijdens het wandel- en fietsevent aan de sporthal in Haacht.
Het was gisteren dag op dag een jaar geleden dat de 16-jarige Noah Mortier uit Keerbergen het leven liet bij een verkeersongeval met vluchtmisdrijf in Haacht. Om de herinnering aan de tiener levend te houden, organiseerde zijn vader zaterdag het wandel- en fietsevent 'Fit For FAN'. De opbrengst gaat naar het liefdadigheidsproject 'Football Academy Noah' in Zuid-Afrika.

Iedereen die Noah en zijn familie genegen is, kon zaterdag een steentje komen bijdragen aan sporthal Den Dijk in Haacht. Johan Mortier (52), de vader van Noah, had er het fiets- en wandelevent 'Fit For FAN' op poten gezet. Wie wou, kon er komen wandelen, lopen of fietsen en al etend of drinkend een donatie doen voor het liefdadigheidsproject in Zuid-Afrika 'Football Academy Noah' dat Johan er oprichtte na de dood van zijn zoon.


"De bedoeling van het event is om zaken waarvoor Noah stond, lokaal te verankeren en toch een link te maken naar Zuid-Afrika. Noah was erg sportief, hij hield onder andere van voetballen, lopen, zwemmen, fietsen en vissen", begint Johan Mortier. "Het geld op zich is een mooi gevolg maar niet de hoofdzaak. Voor de gegeven omstandigheden zijn we tevreden dat we dit gedaan hebben. Het was hoopgevend, emotioneel en er was samenhorigheid", vertelt de vader. "Vooral het herdenkingsmoment met ballonnen zaterdagavond was zeer pakkend voor velen. De bedoeling die erachter zat, is voor mij alleszins ingelost. We gaan dat proberen uit te bouwen naar de toekomst. Er zijn ongeveer 300 bezoekers geweest. We houden er dus sowieso een mooie cent aan over."

Noah Mortier.
Vertommen Noah Mortier.

Al in 22 scholen

De opbrengst van het wandel- en fietsevent, gaat net als de opbrengst van de fuif, het vistoernooi en het voetbaltornooi naar de Football Academy Noah (FAN) in Zuid-Afrika. "Ondertussen voetballen in 22 scholen zo'n 2.500 kansarme jongens én meisjes tussen de 8 en 14 jaar. FAN voorziet niet alleen in lokale coaching, 400 onder hen kregen ook al een volledige voetbaloutfit: truitje, broek, kousen én voetbalschoenen. Evident voor ons, maar daar hebben ze dat dus niet. Velen spelen dankzij FAN pas sinds kort niet langer op blote voeten", aldus vader Johan. "Noah is tweemaal in Zuid-Afrika geweest en beschouwde dat land als de mooiste ervaring. Hij wou er absoluut terug naartoe gaan, vandaar de keuze", verklaart Johan.


Binnenkort, een precieze datum is er nog niet, verschijnt de doodrijder van Noah - Maxim D. (24) uit Haacht - voor de politierechtbank in Leuven. "Maar dat proces ga ik aan mij laten voorbij gaan. Ik zal er niet aanwezig zijn", besluit Johan. D. zal terechtstaan voor onopzettelijke doding, onopzettelijke slagen en verwondingen en vluchtmisdrijf. Bij het ongeval geraakte ook nog een vriend van Noah gewond, de 16-jarige Siemen uit Haacht.