Begraafplaats wordt opgewaardeerd en uitgebreid

Momenteel zijn de rooiwerken bezig.
Foto Ponsaerts Momenteel zijn de rooiwerken bezig.
Vrijwel meteen na de goedkeuring door de gemeenteraad, is de heraanleg en uitbreiding van de begraafplaats van start gegaan.

Om zowat een derde meer ruimte te creëren, wordt in een eerste fase het achtergelegen perceel dennen gerooid. "Er komt onder meer een prachtig nieuw begraafbos, alsook een begraafpark met sterretjespark", zegt bevoegd schepen Wouter Boncquet (CD&V). "Op het linkergedeelte van de extra kerkhofgrond komt het begraafbos, waar prachtige moeraseiken aangeplant worden. Onder hun grote kruinen komt streekeigen onderbegroeiing. Daar zullen natuurlijke vormen van begraving mogelijk zijn, zoals composteerbare urnen en het uitstrooien van de as nabij de Dijlekant."


Op het rechterdeel, waar het begraafpark en het sterretjespad een plaats krijgen, worden eveneens moeraseiken geplant. "Met het sterretjespad wordt een mooie, serene en intieme ruimte gecreëerd waar zowel ongeboren leven als kinderen tot achttien jaar een waardige laatste rustplaats kunnen krijgen. Centraal tussen het nieuwe begraafpark en het begraafbos komt een nieuwe, overdekte ceremonieruimte met prachtig zicht op de achterliggende Dijlevallei."

Rustpunten

Zowel het bestaande als nieuwe deel wordt uitgerust met verharde wandelpaden. Zitbanken moeten rustpunten bieden in het 'wandelpark'. "Met een honderdtal nieuwe loofbomen, talrijke beplantingszones en de uniforme begraafperken in grasstroken, zal de Keerbergse begraafplaats op korte termijn één van de mooiste van Vlaanderen worden."


De kostprijs van de herinrichting en uitbreiding wordt geraamd op net geen miljoen euro. Boncquet hoopt dat de ingrijpendste werken tegen Allerheiligen klaar zullen zijn. Daarna volgt de boomaanplanting. (SPK)