"Ooit was er dorp met burcht tussen Haacht en Keerbergen"

De oude Hansbrug over de Dijle, op de grens van Haacht en Keerbergen. Het is hier dat er duizend jaar geleden een dorp en adellijke burcht moeten hebben gelegen.
Foto Sven Ponsaerts De oude Hansbrug over de Dijle, op de grens van Haacht en Keerbergen. Het is hier dat er duizend jaar geleden een dorp en adellijke burcht moeten hebben gelegen.
Tussen Haacht en Keerbergen moet in de buurt van de huidige Hansbrug tien eeuwen geleden een dorp met een belangrijke burcht hebben gestaan. Dat heeft historicus dr. Bart Minnen ontdekt uit Wezemaal (Rotselaar). Aan de ontdekking gaat zes jaar onderzoek vooraf.

"We schrijven maart 980. Een schuit met een kostbare vracht vaart de Dijle af. Aan boord, vier monniken uit de Sint-Baafsabdij van Gent. Hun lading: het gebeente van een aantal heiligen uit Wintershoven bij Tongeren", schetst de historicus het bijzondere verhaal. "De schuit legt aan in het dorp 'Andresbrugge': de huidige plaats 'Hansbrug', op de grens van Haacht en Keerbergen. Het doel van hun halt: de relikwieën aan de edelvrouw bezorgen die daar op haar burcht verblijft."

Van voor jaar 1000

Minnen haalde die historische informatie uit twee authentieke documenten uit de Sint-Baafsabdij. "Dat dergelijke oude bronnen nog beschikbaar zijn is, zeker voor Brabant, zeer uitzonderlijk. Waar de meeste info uit de 12de of 13de eeuw dateert, zijn deze documenten van voor het jaar 1000. Zes jaar onderzoek over de plek en haar omgeving - onder meer analyse van archiefteksten, oude kaarten en vergeten plaatsnamen - schetst een beeld over het dorp 'Andresbrugge' en de belangrijke adellijke burcht die er in de vroege middeleeuwen aan de Dijle tussen Haacht en Keerbergen moet zijn geweest."


De lezing met een herbeleving van de geboorte van Haacht en Keerbergen vindt plaats op 24 november in GC Den Breughel in Haacht en vangt aan om 19.30 uur.


De toegang bedraagt 10 euro (leden HAGOK: gratis). (SPK)