"Ik ben al die tegenwerkingen beu"

GEEN VERGUNNING HELIHAVEN: MISNOEGDE EIGENAAR LAAT 'JEPPE FAS' OVER

Geen vergunning voor een helihaven en dus laat oprichter Patrick Van Loo zijn succesvolle brasserie Jeppe Fas in Keerbergen over. "Sinds het bekend raken van de plannen wordt me alles geweigerd. Ik ben die 'tegenwerkingen' beu en vertrek uit Keerbergen." De nieuwe zaakvoerder sluit echter niet uit dat er sporadisch helikopters bij Jeppe Fas zullen blijven landen.

Ontgoocheld, misnoegd, zelfs boos is Patrick Van Loo (50). Na een njet van de gemeente sprak ook de provincie zich onlangs immers negatief uit over een vergunningsaanvraag voor een helihaven achter zijn brasserie. En dus deed de man die Jeppe Fas op de grens van Keerbergen en Grootlo (Heist-op-den-Berg) eigenhandig vanuit het niets opbouwde tot een succesvolle brasserie na ruim 1,5 jaar tot ieders verrassing ook alweer van de hand.

Succesverhaal

"Ik ben alle 'tegenwerkingen' beu en vertrek uit Keerbergen", klinkt het verbitterd. "Eigenhandig bouwde ik deze 100 jaar oude hoeve van mijn grootvader - Jeppe Fas - om tot brasserie. Na drie maanden had ik al acht personeelsleden in dienst. De zaak draaide het eerste jaar ook al meteen een mooi zakencijfer, en was al zeer winstgevend. Mét gebruik van de witte kassa, hé! Al onze personeelsleden waren ook volledig ingeschreven. Ik heb hier altijd alles volgens de regels willen doen, zo ook met de heli's. Maar blijkbaar is het me hier niet gegund..."

Met het vertrek van Van Loo verdwijnen ook alle plannen voor een helihaven langs de Kapelstraat.

"Wettelijk gezien mogen hier sowieso nog wel viermaal per maand maximaal twee helikopters per week landen en opstijgen", weet de liefhebber. "Ook voor het Vliegwezen is alles in orde - zo bevestigde onlangs ook nog de inspecteur die men op mij af stuurde. Maar wat dan als er op een mooie zomerdag eens drie komen aangevlogen? Vandaar de noodzaak voor een vergunde helihaven."

Weigering te veel

"Maar ik had ook nog zoveel andere plannen: het installeren van een rookoven in tuin bijvoorbeeld, om te barbecueën en paling in te roken. Er was ook het idee om in de zomer hier ijskarretjes uit te nodigen en om aan de grote vraag naar tuinfeesten te voldoen een buitentent te installeren. Maar daarvoor hoefde ik zelfs geen aanvraag meer te doen - sinds mijn plannen voor de helihaven bekend raakten, wordt alles mij hier gewoonweg geweigerd. Zo'n tegenwerkingen wringen, zeker als je ambitieus bent ingesteld zoals ik."

Ook de weigering van een bouwvergunning voor een nieuwe privéwoning in de plaats van een oud, zonevreemd maar vergund huisje achter Jeppe Fas, zit Van Loo serieus dwars.

"Ik had er gerust mijn 'oude dag' willen slijten. Niet dus. Misschien had ik beter eerst die bouwvergunning afgewacht en daarna pas een aanvraag voor een helihaven gedaan. Alles samen maakt dat ik het beu ben, en meteen na de jongste weigering - dezelfde dag nog - zowel het huis als de zaak online te koop heb gezet. Daags nadien al stapte Yves hier binnen."

Overnemer

"Het was inderdaad allemaal zeer snel beklonken", lacht Yves Peeters (33), sinds 1 januari de nieuwe zaakvoerder. "Ik werkte 10 jaar als IT- en technisch manager in het Sofitel-hotel op de luchthaven en zocht iets in de horeca. Dit is een beetje groter dan initieel in gedachte, maar alles is hier wel voorhanden. Op donderdag zijn we voorlopig nog gesloten, maar eens het opnieuw mooi weer is, blijven we 7 op 7 open. Ik ben ook niet van plan de naam te veranderen: Jeppe Fas - een volkse naam die aanspreekt - mag hier gerust blijven 'voortleven'."

Of het nu definitief 'over en out' is met helikopters aan de brasserie, laat de uit Hever afkomstige nieuwe zaakvoerder nog in het midden.

"Het is niet uitgesloten datde helikopters nog sporadisch zullen blijven komen. Als het wettelijk kan en ze ook een meerwaarde betekenen, zou ik de heli's graag blijven ontvangen."

Links: de nieuwe eigenaar, Yves Peeters. Rechts: Patrick Van Loo.
Links: de nieuwe eigenaar, Yves Peeters. Rechts: Patrick Van Loo.
Eigenaar Patrick Van Loo had in juni nog goede hoop en had allerlei plannen om Jeppe Bas uit te breiden.
RV Eigenaar Patrick Van Loo had in juni nog goede hoop en had allerlei plannen om Jeppe Bas uit te breiden.