"Baasjes hechten steeds meer waarde aan verzorging"

HONDENKAPSALON CANIS-STYLING ZIET IN 35 JAAR AANDACHT VOOR HUISDIER TOENEMEN

Inez neemt de maltezer Luigi onder handen, die het allemaal best oké lijkt te vinden.
Ponsaerts Inez neemt de maltezer Luigi onder handen, die het allemaal best oké lijkt te vinden.
Hondenkapsalon Canis-Styling in Keerbergen is na 35 jaar een begrip. Klanten komen van overal om er hun honden een almaar luxueuzere knip- of trimbeurt te geven. "Baasjes hechten almaar meer waarde aan de verzorging van hun dier", weet zaakvoerster Nancy Van Craen.

De Belg spendeert almaar meer aan zijn huisdier. In 2014 was dat al 1,3 miljard euro. Ook bij Hondenkapsalon Canis-Styling in Keerbergen merken ze dat. Met klanten uit Brussel, Aalst, Gent, West-Vlaanderen en zelfs Nederland is Canis-Styling langs de Nieuwstraat een begrip in de hondenwereld. Zaakvoerster Nancy Van Craen (49) en haar twee medewerksters hebben dan ook voortdurend de handen vol. "Een afspraak wordt inderdaad best ruim een maand op voorhand gemaakt", lacht Nancy, die al 35 jaar honden knipt. "De baasje hechten almaar meer waarde aan de verzorging van hun dier. We zien hen dan ook veel regelmatiger dan vroeger langskomen. Waar men vroeger de grote hond die men buiten in een hok had zitten eenmaal per jaar liet scheren, keren onze klanten nu gemiddeld om de 4 tot 7 weken terug. De honden leven nu ook met het gezin mee in de woning, en dus moet haarverlies zoveel mogelijk met knippen, trimmen, scheren of ontwollen vermeden worden. Een gemiddeld totaalbedrag van zo'n 500 euro per jaar voor hondenverzorging is dan ook realistisch."

Nancy Van Craen toont haar twee meest luxueuze Italiaanse halsbanden: kostprijs respectievelijk 230 en 250 euro.
Ponsaerts Nancy Van Craen toont haar twee meest luxueuze Italiaanse halsbanden: kostprijs respectievelijk 230 en 250 euro.

Glansspray en parfum

Voor een knipbeurt van een kleine maltezer betaalt men zo'n 50 euro. "We zijn daarvoor zo'n anderhalf uur met het dier bezig. Voor een grotere hond wordt dat al snel 2 uur, en een hele grote zelfs tot 3 uur", legt medewerkster Inez De Paepe uit. "Na een was- en massagebeurt met aangepaste shampoo op basis van aloë vera - ook honden hebben veelal een gevoelige huid - wordt het dier uitgebreid gebrushed. Na de knip- of trimbeurt is er nog de afwerking met een glansspray én hondenparfum. We doen trouwens niet enkel langharige honden - ook bij kortharigen zoals labradors kan met wassen, massage en droogblazen zo'n 75 procent van de dode haren worden verwijderd", weten de specialisten.

Stagiaire Nele is al beste maatjes met flatcoated retriever Julia.
Ponsaerts Stagiaire Nele is al beste maatjes met flatcoated retriever Julia.

Goedgemanierde klanten

Gebeten zijn de hondentrimsters naar eigen zeggen nog nooit. "Het gedrag van de honden is in de loop der jaren ook fel gebeterd", weet Nancy. "Eigenaars besteden nu veel meer aandacht aan hun dieren - ze gaan veel meer naar de hondenschool, of zelfs de gedragstherapeut. Vanaf ongeveer 4 à 5 maand kunnen ze hier ook al langskomen voor 'puppygewenning'. Het dier krijgt zijn eerste badje, en kan dan ook al eens kort met de kniptafel kennis maken."

Halsband met Swarovski

Nieuw zijn de luxueuze, handgemaakte Italiaanse hals- en leibanden. "Ook aan een mooie halsband wil men graag meer geld spenderen. Deze banden van Malucchi zijn letterlijk en figuurlijk juweeltjes, eventueel zelfs afgewerkt met Swarovski-diamanten. De prijs ervan gaat tot 250 euro.


Michelle uit Tremelo komt al een vijftal jaar met haar twee hondjes bij Canis-Styling. "De liefde en het welzijn voor het dier staat hier boven alles. De manier waarop mijn niet zo makkelijk te knippen poedel wordt benaderd, bevalt me. Anders dan bij mijn vorige trimmer mag ik hier tijdens het knippen ook aanwezig blijven. En met kerst krijgen de honden een cadeautje - een zakje met zelfgemaakte koekjes en een speeltje. En nee hoor, dit is geen schoothondje", toont Michelle trots haar witte mini-maltezer met de Italiaanse naam Luigi. "Mijn dieren moeten niet alleen mooi zijn, maar mogen ook nog dier zijn. Ze ravotten in bossen en zwemmen in vijvers. Ze mogen vuil worden."


Canis-Styling houdt zaterdag een opendeurdag waarbij iedereen het trimsalon kan bezoeken. Er zijn demonstraties massage, en een gedragstherapeute geeft raad. Info : www.canis-styling.be.