Rozenwijk na 5 jaar werk: van saaie buurt naar bruisende gemeenschap

De bewoners heffen het glas op hun vernieuwde wijk.
Wiggenraad De bewoners heffen het glas op hun vernieuwde wijk.
De Rozenwijk in Tielen (Kasterlee) heeft een grondige metamorfose ondergaan. "De voorbije vijf jaar veranderde de wat saaie woonwijk in een frisse leefbuurt", klinkt het. Gisteren werd de vernieuwde buurt feestelijk in de kijker gezet.

De sociale woningen in de wijk rond de straten Bosroos, Duinroos, Egelantier, Ganzerik en Pioenroos in Tielen waren verouderd. Sociale huisvestingsmaatschappij De Ark stak vijf jaar geleden de eerste spade in de grond voor een totale transformatie. Die vroeg veel geduld van de bewoners want zij leefden jarenlang middenin een grote bouwwerf.


Maar vandaag is de nieuwe buurt zo goed als klaar. "Het laatste groen wordt aangeplant, de laatste bewoners nemen hun intrek en het buurtleven is springlevend", klinkt het bij De Ark. "Er zijn nu 84 nieuwe woningen en appartementen met errond veel open ruimte en groen. De woonbuurt is opgedeeld in vijf zones, elk met een eigen accent. Een mix van betaalbare huizen en appartementen voor gezinnen en alleenstaanden, voor huurders en ook voor kopers. Middenin de buurt bouwden we een buurthuis. Het buurtcomité richtte het gezellig in, het draait op volle toeren."


Eén van de bewoners is Inge. Zij kocht onlangs een woning in Egelantier.


"Eerst was ik geen fan. Ik heb altijd in Lichtaart gewoond en mijn beeld van de wijk was allesbehalve positief. Na wat onderzoek zag ik dat mijn 'oude' beeld totaal niet meer klopte. Samen met mijn twee tienerkinderen woon ik hier sinds begin oktober. We gaan ons hier snel thuis voelen." (JVN)