Radio Lichtaart: "We doen voort via internet"

Gert Moris (vooraan) en Gerard Vissers.
Foto Vanderveken Gert Moris (vooraan) en Gerard Vissers.

De toekenning van de nieuwe frequenties heeft ook enkele slachtoffers gemaakt. De opvallendste naam in de Kempen is wellicht Radio Lichtaart. De zender bestaat meer dan 35 jaar en nam anderhalf jaar geleden nog een nieuwe studio in gebruik.


Het was huidig voorzitter Gust Flater die in 1981 mee op het idee kwam om een vrije radio op te starten. Omdat in de vergaderzaal toevallig een doosje smeerkaas op tafel stond, werd de zender Radio Philadelphia gedoopt. Midden jaren '90 veranderde de naam in Radio Lichtaart. Sindsdien brengt de zender via 106.6 FM vooral Vlaamse schlagermuziek.


Daar komt binnenkort verandering in. Radio Lichtaart krijgt geen frequentie meer. "Is dat zo? We hadden daar zelf nog niks van vernomen. Maar we hadden dit eigenlijk wel zien aankomen", vertelt Flater.


Radio Lichtaart, dat anderhalf jaar geleden verhuisde van de Herentalsesteenweg naar de Leistraat, wordt momenteel draaiende gehouden door een 25-tal medewerkers. Het mislopen van een frequentie betekent niet automatisch dat hun avontuur bij Radio Lichtaart stopt. "We blijven radio maken, maar zullen voortaan (alleen) via internet uitzenden", zegt Gust Flater. "Veel mensen luisteren reeds radio via internet. Internetradio is de toekomst. Maar we beseffen wel dat dat niet voor iedereen is weggelegd. Radio Lichtaart zal sowieso heel wat oudere luisteraars verliezen."

Plezier blijft

Als luisteraars afhaken, zullen waarschijnlijk ook een aantal adverteerders volgen. "En het is best mogelijk dat ook enkele medewerkers niet willen blijven. Maar het plezier overleeft, daar ben ik zeker van." (JVN)