Politie vindt 30.000 xtc-pillen en kilo's drugs in chalet van vermoorde dealer: bende riskeert celstraffen tot 40 maanden

De woning aan de Oude Steenweg in Grobbendonk waar Roland B. werd doodgeschoten.
Vanderveken De woning aan de Oude Steenweg in Grobbendonk waar Roland B. werd doodgeschoten.
“De grot van Ali Baba.” Zo noemden speurders de chalet in Lichtaart waar ze op 2 februari 2018 onder meer 30.000 xtc-pillen en 16 kilo hasj aantroffen. De zevenkoppige bende die er harddrugs produceerde, riskeert celstraffen tot 40 maanden. Later bleek dat de chalet eigendom was van een vermoorde dealer.  

Een drugsvangst zoals die maar zelden gedaan wordt in de Kempen. Zo omschreef openbaar aanklager Wim Smets de vondst die de politie op 2 februari 2018 deed in een chalet in Lichtaart. Meer dan 30.000 xtc-pillen, 15,8 kilo hasj, 3 kilo cannabis, 5 kilo speed en 1,68 kilo cocaïne. Naast de afgewerkte drugs troffen de speurders er ook tal van grondstoffen aan om drugs te produceren. En kleurstoffen voor xtc-pillen. De chalet lag ook vol met verboden wapens zoals omgebouwde alarmpistolen en stroomstootwapens. “Het leek wel de grot van Alibaba”, zegt aanklager Wim Smets.

Dealer vermoord

Op het moment dat de politie de chalet binnen viel, was nog niet geweten dat de eigenaar Roland B. was. Die werd eind september 2017 vermoord tijdens een uit de hand gelopen drugsdeal in Grobbendonk. Het onderzoek wees uit dat de chalet de uitvalsbasis was van een Kempense drugsbende die zowel harddrugs als cannabis verkocht.

Cedric V. uit Olen, zijn stiefbroer Rostyslav Z. (21) uit Herentals en Serge V. (23) uit Turnhout worden door het parket beschouwd als de spilfiguren van de bende. Zelf geven ze toe dat ze wel in de chalet zijn geweest, maar ze ontkennen dat ze drugs hebben geproduceerd. Dat zou uitsluitend het werk zijn geweest van Roland B. 

Natte speed

“Maar B. was eind 2017 neergeschoten. Toen de politie in februari 2018 in de chalet kwam, lag er nog natte speed. Dat kan B. niet geproduceerd hebben. Hij was toen al begraven”, zegt Wim Smets. “Bovendien vonden we van de hoofdverdachten DNA-sporen terug aan de binnenkant van latex handschoenen die in de chalet werden gevonden. Als je alleen even bent gaan kijken, doe je zo’n handschoenen niet aan.”

Zeven beklaagden

In totaal stonden woensdag zeven beklaagden terecht: de drie vermeende spilfiguren, drie dealers en een Nederlander die de bende voorzag van cannabis uit Nederland. “Ze gebruikten Nederlandse prepaidkaarten om met elkaar te communiceren. Een bewuste keuze omdat ze in Nederland nog anoniem aangekocht kunnen worden”, vervolgt Smets. “Ze gebruiken ook allemaal een Nokia 105. Geen enkele jongere loopt daar nog mee rond, maar het zijn wel goedkope wegwerptoestellen. De bende was goed georganiseerd.”

Cedric V. riskeert met 40 maanden cel de zwaarste gevangenisstraf. Tegen Rostyslav Z. werd 36 maanden gevorderd, en tegen Serge V. 30 maanden. Voor de vier overige beklaagden vraagt het parket celstraffen tot 20 maanden. “Mijn cliënt geeft toe dat hij cannabis dealde. Hij had zeven afnemers. Eén van hen heeft hij ooit ook cocaïne en xtc geleverd. Voor het overige had hij met de harddrugs niks te maken”, pleitte Karolien Van de Moer, advocate van hoofdverdachte Cedric V. “Dat zijn DNA-materiaal op latex handschoenen werd gevonden, is geen bewijs dat hij ook actief betrokken was bij de productie.”

Het vonnis volgt volgende maand.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.