Kempense Heuvelrug wordt trekpleister

TOERISME KASTERLEE STELT PROJECT SLAPENDE REUS VOOR

De nieuwe speeltuigen op het provincaal domein Hoge Mouw werden alvast uitgetest door de bezoekende kinderen.
Ton Wiggenraad De nieuwe speeltuigen op het provincaal domein Hoge Mouw werden alvast uitgetest door de bezoekende kinderen.
Met het project 'Slapende Reus' bundelen de provincie Antwerpen en de gemeente Kasterlee de krachten om van de Kempense Heuvelrug een toeristische topattractie te maken. De volledige realisatie ervan wordt pas in 2021 verwacht, maar zaterdag werden alvast de nieuwe speeltuigen voorgesteld in Hoge Mouw. In totaal zal er bijna 1,5 miljoen euro geïnvesteerd worden.

De 15 kilometer lange duinenrug in Kasterlee, Herentals en Retie vormt een van de meest iconische landschappen in de Kempen. Onder de noemer 'Slapende Reus' werken provinciale groendomeinen regio Kempen, projectcoördinator Toerisme provincie Antwerpen, regionaal landschap Kleine en Grote Nete en de gemeente Kasterlee samen aan de toekomst van de Kempense Heuvelrug. "In het begin van de legislatuur hebben we besloten om een nieuw project te ontwikkelen op de Zwarte Berg om zo de druk op de populaire Kabouterberg te verlagen en ook een nieuwe doelgroep aan te boren", zegt schepen van Toerisme Mies Meeus (CD&V). "Daarna is het project enorm gegroeid en werd ook Hoge Mouw erbij betrokken. Zo kwamen we tot een gebied van de Kabouterberg tot en met de Schransstraat in Lichtaart."

Ravotten

Tijdens het openingsfeest op zaterdag kon het grote publiek kennismaken met de eerste concrete realisaties in Hoge Mouw. Voortaan vormt de Goorseweg een ideale startplaats om de Kempense Heuvelrug te gaan verkennen. Op diezelfde locatie en op de zandplaats aan de Lichtaartsebaan kunnen kinderen ravotten op gloednieuwe speelconstructies. "Het onthaal wordt veel comfortabeler en uniformer. Zo kunnen bezoekers verpozen op gloednieuwe zitbanken en volgen de recreatieve wandelroutes voortaan het knooppuntennetwerk", zegt gedeputeerde voor toerisme Jan De Haes (N-VA). "Bij alle ingrepen vormt het landschap de inspiratiebron. De kinderen ontdekken al spelend natuurvondsten of graven in de zandbak archeologische restanten op." Toerisme Kasterlee zal de komende jaren nog heel wat nieuwe toeristische producten uitwerken, gebaseerd op het landschap en deze nieuwe infrastructuur en gericht op kinderen van 6 tot 12 jaar. Voorbeelden zijn een digitaal spel om hoogteverschillen te verzamelen, een zoektocht naar de Slapende Reus en puzzelstukken die ingepast kunnen worden in het landschap.


Er wordt bijna 1,5 miljoen euro in het project geïnvesteerd. De provincie en Regionaal Landschap investeren samen ongeveer de helft, Kasterlee bijna een kwart en Vlaanderen de rest.