Fruit vervangt snoep in kantine

FITCOACHES EN SPORTCLUBS PROMOTEN GEZONDE LEVENSSTIJL SPELERTJES

Vlnr: fitcoaches Ilse Van Beurden en Chantal Krols, Simon Verreas (trapt een shake op de zogenaamde shake racer), bedenker Dirk Cuypers van de shake racer, projectcoördinator Jan Cuypers en diëtiste Hanne Ketelslagers.
Foto Ton Wiggenraad Vlnr: fitcoaches Ilse Van Beurden en Chantal Krols, Simon Verreas (trapt een shake op de zogenaamde shake racer), bedenker Dirk Cuypers van de shake racer, projectcoördinator Jan Cuypers en diëtiste Hanne Ketelslagers.
Drie sportclubs uit Kasterlee, Dessel en Retie hebben een fitcoach in de arm genomen. De fitcoaches moeten jeugdspelers meer gezonde en gevarieerde voeding doen binnen krijgen. Dat moet leiden tot fitte spelers die betere resultaten boeken. "We verkopen voortaan vers fruit in plaats van chips en snoep in de kantine", zegt Ilse Van Beurden van KSK Kasterlee.

Het idee om fitcoaches op te leiden, kwam van Jeugdsportnet Kasterlee-Dessel-Retie. De taak van een fitcoach is om als een gezondheidsambassadeur initiatieven te nemen rond gezonde drank en voeding. De voetbalclubs KSK Kasterlee, de Samenwerking Jeugdvoetbal Retie-Branddonk en basketbalclub Campinia Dessel-Retie stapten mee in het initiatief. "De sportclub is voor kinderen en jongeren van Kasterlee, Dessel en Retie de ideale locatie om gezonde drink- en eetgewoonten te stimuleren", zegt coördinator Jan Cuypers. "Een fitte levensstijl hangt samen met het drinken van water, een gevarieerde voeding en het kiezen voor gezonde tussendoortjes. Dit geldt zowel voor thuis als op school of in de sportclub, en begint al op jonge leeftijd."


Bij BBC Campinia Dessel-Retie zorgt fitcoach Lieve Van Bijlen bij thuiswedstrijden voor een aanbod van fruit in de cafetaria. Bij Samenwerking Jeugdvoetbal Retie-Branddonk staan fitcoaches Mich Veragtert en Chantal Krols in voor de gezonde voeding. "Tijdens de jongste krokusstage hebben we voor het eerst aandacht besteed aan gezonde tussendoortjes", vertellen ze. "Momenteel zitten we in een onderzoeksfase ter voorbereiding van de lancering van een gezonde automaat in de kantine."


Bij KSK Kasterlee lanceerde fitcoach Ilse Van Beurden de fruitbox. De ouders van de jeugdspelers helpen een handje mee. "Binnen de club wordt veel aandacht besteed aan gezond bewegen, maar eigenlijk ging er geen aandacht naar gezonde voeding. We vonden het belangrijk dat beiden hand in hand gaan", vertelt Ilse Van Beurden. "De jeugdspelers eten niet op de club, maar via kleine acties proberen we hen toch gezonde voeding te geven. Zo delen we tijdens de rust fruit uit aan de spelers. We hebben de fruitbox eerst geïntegreerd bij één ploeg, maar de reacties waren zo positief dat intussen al zes jeugdploegen een fruitbox krijgen tijdens de rust. Ouders die wasdienst hebben, zorgen die dag voor het fruit. Ze brengen het geschild mee, zodat de trainers er geen werk mee hebben. Voordien bood de club alleen chips en frisdrank aan in de kantine. Dat is praktischer omdat die producten niet zo snel vervallen, maar sinds enkele weken verkopen we dus ook vers fruit."

Ontbijt

De fitcoaches zullen op termijn nog meer gezonde projecten uitwerken binnen de club. De jeugdspelers zelf reageren enthousiast. "Het is goed dat ze ons gezond eten geven. Want veel spelers ontbijten thuis niet, maar je hebt wel energie nodig om te voetballen. Door gezond op de club te eten, hebben die spelers toch voldoende energie. Dat kan het verschil maken tijdens een wedstrijd", vertelt Thomas, jeugdspeler bij KSK Kasterlee. Ook zijn ploegmaat Pim ziet het nut er van in. "Het is wel belangrijk dat je gezonde voeding eten doortrekt buiten de club", zegt hij. "Ook thuis probeer ik gezond te eten. Ik drink veel water en eet elke dag een stuk fruit."


Jeugdsportnet Kasterlee-Dessel-Retie pakt uit met een extraatje voor sportclubs binnen de drie gemeenten die met fitcoaches werken. De clubs kunnen gratis gebruik maken van de Shake Racer, waarbij een lekker en gezond sapje wordt gebrouwen door middel van het rijden op een koersfiets. "De uiteindelijke bedoeling is om te evolueren naar fitte sportclubs met een volledig aanbod van gezonde voeding en drank", besluit coördinator Jan Cuypers. "Want fitte sporters hebben meer kans om beter te presteren."