Dood van kickbokser blijft raadsel

AUTOPSIE OP LICHAAM MARC DE BONTE BRENGT GEEN DUIDELIJKHEID OVER DOODSOORZAAK

De ouders en vrienden van Marc deden in november nog een oproep op RTV, toen Marc nog vermist was.
Vtm/Rtv De ouders en vrienden van Marc deden in november nog een oproep op RTV, toen Marc nog vermist was.
Het blijft een raadsel hoe Marc De Bonte (26) uit Kasterlee om het leven is gekomen. De autopsie die werd uitgevoerd op het lichaam van de kickbokser heeft niet de verhoopte duidelijkheid gebracht. De politie zet wel nog het toxicologisch onderzoek verder. "Het zou me verwonderen dat dit alsnog tot de doodsoorzaak zal leiden. We blijven met vele vragen zitten", zegt Marc De Bonte senior.

Ex-wereldkampioen kickboksen Marc De Bonte uit Kasterlee verdween begin november nadat hij vanuit Turnhout naar zijn vriendin in het Nederlandse Best zou rijden. Twintig dagen later werd zijn lichaam uit het Wilhelminakanaal gevist in Oirschot, 2,5 kilometer van de plaats waar zijn auto werd teruggevonden. Twee weken later maakte de politie in Eindhoven gisteren bekend dat de autopsie geen duidelijkheid heeft gebracht over de doodsoorzaak. "Zijn lichaam werd uitgebreid onderzocht. De sectie geeft evenwel geen uitsluitsel over de doodsoorzaak. De eerste resultaten van het toxicologische onderzoek vragen om een verdere analyse", zegt woordvoerster Els Reijnders van de politie in Eindhoven.

Marc De Bonte stierf op 26-jarige leeftijd.
ton wiggenraad Marc De Bonte stierf op 26-jarige leeftijd.

Aanvullende informatie

Dat de autopsie geen duidelijkheid heeft gebracht over de doodsoorzaak wil allerminst zeggen dat de politie uitgaat van een wanhoopsdaad. Integendeel, de politie doet er alles aan om alsnog te achterhalen hoe Marc De Bonte om het leven kwam. "Binnengekomen informatie wordt verder onderzocht, camerabeelden worden bekeken en waar nodig wordt verder aanvullend onderzoek, zowel tactisch als forensisch, gedaan", vertelt woordvoerster Reijnders. "Zo hebben duikers afgelopen woensdag nog aanvullend sporenonderzoek gedaan in het Wilhelminakanaal. Vorig weekend vond ook een extra passantenonderzoek plaats en deze week zijn met behulp van een drone luchtopnames gemaakt in de omgeving van het kanaal."

Onduidelijkheid

Ook de familie van De Bonte werd gisteren door de politie op de hoogte gebracht. Het gebrek aan duidelijkheid over de doodsoorzaak is een nieuwe klap die de nabestaanden moeten verwerken. "Het toxicologisch onderzoek is weliswaar nog niet helemaal afgerond, maar het zou me verwonderen als dat onderzoek alsnog tot de doodsoorzaak zou leiden", zucht Marc De Bonte senior. "Dit is een grote tegenvaller, want we blijven met heel veel vragen zitten. Op dit moment weten we niks, want ook op veel andere vragen kregen we geen antwoord."


Zo bleef de familie in het ongewisse over of er in de auto van De Bonte vreemde DNA-sporen of andere aanwijzingen van een misdrijf zijn gevonden. "Dat de autopsie geen duidelijkheid verschaft, wijst er wellicht op dat er geen opvallende sporen van geweld waren", gaat vader De Bonte verder. "Dat wil nog niks zeggen. Marc kon ontzettend goed zwemmen. Hij zwom als training achter kajakken aan en tijdens zijn sportopleiding heeft hij een reddersdiploma behaald. Zo iemand verdrinkt niet zomaar. De auto stond bovendien 58 meter van het kanaa en zijn lichaam is 2,5 kilometer verder gevonden. Hoe is het lichaam daar geraakt? En hoe is de auto terechtgekomen op een plaats die hij niet kent? Er zijn nog zoveel vragen."

Serieus onderzoek

Die stelling zou kunnen verklaren waarom de doodsoorzaak onduidelijk blijft, maar Marc De Bonte senior wil daar alvast geen oordeel over vellen. Integendeel, hij is best tevreden over het verloop van het onderzoek. "Ik ben zelf geen expert en kan dus niet zeggen of er daardoor sporen verloren zijn gegaan", besluit De Bonte. "Ik heb het aan de onderzoekers gevraagd en volgens hen is alles nauwkeurig en correct verlopen zijn. Zelf heb ik ook het gevoel dat het onderzoek serieus wordt gevoerd. We blijven dus hopen om alsnog antwoorden te krijgen."