DE PARTIJEN DOORGELICHT

KASTERLEE

SP.A:

De socialisten in Kasterlee staan voor de moeilijke opdracht om terug in de gemeenteraad te komen. Zes jaar geleden slaagde sp.a er niet in om een zetel te bemachtigen met toenmalig gemeenteraadslid Maria Moeskops als lijsttrekster. Op 14 oktober waagt Moeskops een nieuwe poging, maar het is erg twijfelachtig of het dit keer wel lukt. Sp.a kon slechts 8 kandidaten bij elkaar krijgen om op de lijst te staan, hetgeen doet vermoeden dat het socialistische gedachtegoed niet erg leeft in Kasterlee.

N-VA/Open Vld:

N-VA was zes jaar geleden de tweede grootste partij in Kasterlee, maar bleef met 8 zetels wel op geruime afstand van CD&V. De partij hoopt dit keer de absolute meerderheid van de christendemocraten te breken, maar lijkt daarbij niet in eigen kracht te geloven. N-VA kiest er voor om de krachten te bundelen via een kartellijst met Open Vld. Opvallend: eenmaal na de verkiezingen gaan beide partijen hun eigen weg. Het zou dus best kunnen dat de ene fractie in de meerderheid belandt, en de andere in de oppositie.

CD&V:

Met Ward Kennes heeft CD&V de gedoodverfde favoriet in huis om opnieuw de burgemeester te leveren. De burgemeester combineerde zijn sjerp de voorbije jaren met zijn functie als Vlaams Volksvertegenwoordiger. Mogelijke kritiek dat een burgemeester dan onvoldoende tijd heeft om zijn eigen gemeente te besturen, lijkt onterecht in dit geval. CD&V moet het dit keer stellen zonder de betreurde Griet Noyens, maar de kans is reëel dat haar 1.333 kiezers de partij trouw blijven.

Groen:

Groen strandde zes jaar geleden op één zetel. De partij kiest niet voor gemeenteraadslid Marc Stijnen als lijsttrekker, maar voor Bart Sas. Zes jaar geleden stond hij op een 16de plaats en haalde hij maar 33 stemmen. Maar mogelijk kunnen Sas en zijn partij profiteren van het groene gedachtegoed dat overal in Vlaanderen aan populariteit lijkt te winnen.

Vlaams Belang:

Vlaams Belang vond in Kasterlee slechts één inwoner bereid om op de lijst te staan. Gemeenteraadslid Maria Van Laer is zowel lijsttrekker als lijstduwer voor haar partij. Zes jaar geleden kon ze nog rekenen op drie medekandidaten. Nu moet ze op haar eentje de kiesdrempel zien te halen.