250 asielzoekers in De Residentie

REGERING BESLIST VRIJDAG OVER OPVANG DOOR CORSENDONK HOTELS

Een archiefbeeld van voormalig eigenaar Paul Vervloesem voor hotel De Residentie.
Peter Vanderveken Een archiefbeeld van voormalig eigenaar Paul Vervloesem voor hotel De Residentie.
Kasterlee maakt zich op voor de komst van 250 vluchtelingen. Corsendonk Hotels heeft bij Fedasil een aanvraag ingediend om asielzoekers op te vangen in De Residentie. Het hotel in Lichtaart, waar de Rode Duivels verbleven tijdens het EK 2000, is verkocht aan de hotelgroep. Vrijdag zet de federale regering zo goed als zeker het licht op groen.

Na Corsendonk Apartments in Turnhout (377 vluchtelingen) en De Linde in Retie (125 vluchtelingen) heeft Corsendonk Hotels nu ook een aanvraag bij Fedasil ingediend om asielzoekers onder te brengen in De Residentie aan de Steenfortstraat in Lichtaart. Het sterrenhotel dat jarenlang onder leiding stond van Paul Vervloesem is onlangs verkocht. Vijftien jaar nadat de Rode Duivels er verbleven tijdens het EK 2000 wil de nieuwe eigenaar er een paar honderd asielzoekers onderbrengen.


Het gemeentebestuur van Kasterlee is pas op de hoogte. "Sedert enkele dagen weten we dat Corsendonk Hotels hotel De Residentie heeft gekocht. In afwachting van een totale renovatie over enkele jaren heeft Corsendonk Hotels dit pand aan Fedasil aangeboden voor de opvang van vluchtelingen", zegt burgemeester Ward Kennes van Kasterlee.


Het complex is geschikt om er 250 asielzoekers onder te brengen. Een delegatie van Fedasil bracht al een bezoek en keurde de accommodatie goed. Vrijdag buigt het kernkabinet zich over de aanvraag, maar dat lijkt een formaliteit. "Rekening houdend met de grote behoefte aan opvangplaatsen voor vluchtelingen is de kans groot dat het kernkabinet het licht op groen zal zetten", denkt Kennes. "Zeker als je weet dat Fedasil het hotel al goedgekeurd heeft als opvangcentrum."


Als het asielcentrum met 250 vluchtelingen in De Residentie er zoals verwacht komt, brengt dat het totale aantal asielzoekers dat Corsendonk Hotels opvangt in de Noorderkempen op 752. Ook voor de asielzoekers die wellicht naar Lichtaart komen, krijgt de hotelgroep een vergoeding per asielzoeker en per dag.

Rode Duivels en familie in 2000 in het hotel. Vooraan zit Luc Nilis met zijn gezin.
© PHOTO NEWS/PHILIPPE CROCHET Rode Duivels en familie in 2000 in het hotel. Vooraan zit Luc Nilis met zijn gezin.

Overleg over impact

Het gemeentebestuur wacht de definitieve beslissing van het kernkabinet niet af en is gestart met zich voor te bereiden op de komst van 250 vluchtelingen. "Als gemeente hebben wij geen impact op het initiatief van de hoteleigenaar of op de regeringsbeslissing. Maar ik besef zeer goed dat een dergelijke evolutie wel een impact zal hebben op onze lokale gemeenschap en voor het gemeentebestuur", waarschuwt burgemeester Kennes. "Om ons in afwachting van een beslissing toch al voor te bereiden, heb ik nu donderdag een eerste overleg gepland met de afgevaardigde van Corsendonk Hotels, de coördinator van hun centrum in Turnhout of Retie, ons OCMW, de korpschef van onze politiezone, de lokale commissaris en de dienst Bevolking. In een volgende fase gaan we ook andere actoren betrekken zoals Centrum Algemeen Welzijnswerk en de scholen."


De burgemeester heeft enkele aandachtspunten opgelijst. Zo wil hij de buurt goed informeren, en moet de politie de veiligheid bekijken in het opvangcentrum en daarbuiten. Hij overweegt ook een project met peters en meters op te starten zoals dat in Turnhout het geval is. In het opvangcentrum zullen een vijftiental werknemers aan de slag gaan.