"Onzekerheid over Marcs dood vreet aan je"

EEN JAAR NA DE VERDWIJNING VAN KICKBOKSER DE BONTE

Marcs voormalige trainer Ludo Kaethoven in zijn sportclub.
Ton Wiggenraad Marcs voormalige trainer Ludo Kaethoven in zijn sportclub.
Kickboxer Marc De Bonte uit Kasterlee is vorig jaar op 5 november verdwenen, enkele weken later is zijn lichaam gevonden in Oirschot. Een jaar later is het nog steeds onduidelijk wat er met Marc is gebeurd. "Die onzekerheid vreet aan je", zegt Marcs beste vriend en trainer Ludo Kaethoven.

Enkele weken na de verdwijning is het lichaam van Marc De Bonte aangetroffen in het Wilhelminakanaal in het Nederlandse Oirschot. De Nederlandse politie kan kwaad opzet niet bevestigen en evenmin uitsluiten. Daarom is het onderzoek al enkele maanden geleden stopgezet.


Marcs beste vriend en kickboxtrainer Ludo Kaethoven kan het verlies moeilijk een plaats geven. "We blijven in het duister tasten", zegt Ludo. "Die onzekerheid vreet aan je. Vooral in het begin is vaak gesuggereerd dat Marc ongelukkig zou zijn geweest en zich van het leven zou hebben beroofd, maar dat kan gewoon niet. Marc was een gelukkige jongen met enorm veel dromen en goede vooruitzichten", herinnert zich Ludo.


Marc was een goede kickboxer en droomde ervan wereldkampioen te worden. En daarvoor was hij goed op weg. Hij trainde bijna dagelijks en werkte mee als trainer in de sportclub van Ludo in Bladel. "De avond van zijn verdwijning zijn we nog met iedereen van de club naar een escape room geweest", vertelt Ludo. "De sfeer die avond was heel gezellig en positief. De volgende dag zou Marc normaal gezien de sportclub openen, samen met mijn zoontje. Toen ik telefoon kreeg dat hij niet was komen opdagen, wist ik onmiddellijk dat er iets aan de hand was."

Marc De Bonte, een foto van op het bidprentje.
ton wiggenraad Marc De Bonte, een foto van op het bidprentje.

Vijftien jaar

Voor Ludo was Marc een heel belangrijke persoon in zijn leven. "Jaren geleden werkte ik op een bank en ik gaf drie keer per week bokstraining. De toen vijftienjarige Marc kwam de club binnen en vroeg me of ik hem kon helpen wereldkampioen te worden. Ik wou stoppen met lesgeven, maar dankzij Marc ben ik ermee doorgegaan. Ik heb zelfs een eigen sportclub geopend. Hij was zo gedreven in wat hij deed en ik geloofde in hem. Daarom wou ik hem helpen."


Na de dood van Marc besloot Ludo om een andere droom van hem na te jagen. Hij trok drie maanden naar Noorwegen om er kajaklessen te gaan geven. "Kajakken is een grote hobby van mij. Vroeger zei ik altijd dat ik kajakinstructeur wou worden in Noorwegen of Chili. Volgens Marc moet je je dromen altijd achterna gaan en dat heb ik voor hem gedaan", verduidelijkt Ludo.

Sportclub uitbreiden

Momenteel is Ludo volop bezig met de plannen voor de uitbreiding van zijn sportclub. Er wordt bijgebouwd omdat het ledenaantal van de club blijft toenemen. Natuurlijk is het heel spijtig dat Marc het grote succes van de club niet meer kan meemaken. "Het gemis zal altijd blijven", vervolgt Ludo. "Hij was mijn beste vriend, ik zag of hoorde hem elke dag. Dat is een gat dat nooit meer gevuld geraakt. Ik draag hem evenwel elke dag een beetje bij mij." Ludo bezit een halsketting met assen van Marc.

Varen

Zondag is het exact een jaar geleden dat Marc verdwenen is. Om hem te herdenken, zal Ludo samen met zijn zoon varen op het Wilhelminakanaal.