"Daders moeten worden gepakt"

NABESTAANDEN MARC DE BONTE GAAN UIT VAN KWAAD OPZET

Een levensgrote foto van Marc De Bonte hangt in de hal van de sportclub in Bladel waar hij trainde.
ton wiggenraad repro Een levensgrote foto van Marc De Bonte hangt in de hal van de sportclub in Bladel waar hij trainde.
De familieleden van Marc De Bonte proberen troost bij elkaar te zoeken sinds donderdag het lichaam van de vermiste bokser is gevonden. Hun hoop dat hij zou leven, is in één klap tenietgedaan. De autopsie moet vandaag meer duidelijkheid brengen over de doodsoorzaak. "Voor ons is het duidelijk: er is iets gebeurd", zegt vader De Bonte.

De familie van Marc gaat gebukt onder een immens verdriet. "We hebben onze Marc terug. Helaas gaat dat gepaard met vreselijk nieuws", vertelt Marc De Bonte senior. "We zijn altijd blijven geloven dat hij nog in leven was. De klap was daarom enorm zwaar toen we het nieuws vernamen. De onzekerheid van de voorbije weken is nu weg, maar dat geeft zeker geen gevoel van opluchting. Bij ons overheerst de grote verslagenheid."

In Nederland vindt vandaag, zaterdag, de lijkschouwing op het lichaam van Marc De Bonte plaats. De politie hoopt via DNA-onderzoek 100 procent zekerheid te krijgen over de identiteit. De autopsie zal wellicht ook meer duidelijkheid geven over de doodsoorzaak. "Ook voor ons is het nog niet duidelijk hoe Marc om het leven is gekomen. Dat onderzoek loopt", besluit vader De Bonte. "Als is voor ons eigenlijk toch al duidelijk: er is iets gebeurd. Marc zou zichzelf nooit iets aandoen. Maar wat er precies gebeurd is, moet het onderzoek uitwijzen."

Niet alleen bij de ouders van Marc De Bonte is het verdriet immens. Ook zijn vriendin Marly en de schoonfamilie van Marc zijn volledig van de kaart. "We hoopten dat hij ergens werd vast gehouden, maar die hoop ligt nu aan diggelen", zegt schoonvader René De Laet. "We zijn compleet uit ons lood geslagen. Ergens in het achterhoofd hou je er wel rekening mee dat dit zou kunnen gebeuren, maar zolang het lichaam niet wordt gevonden, blijf je hopen. Een wanhoopsdaad zou niets voor Marc zijn. We hebben echter geen flauw idee van wie hem kwaad zou willen berokkenen."

Rob De Laet, de schoonbroer van Marc, lanceerde gisteren een nieuwe oproep naar getuigen. Die kwam er niet om te achterhalen waar Marc is, maar om te achterhalen wat hem overkomen is. "Dit is nog niet het einde. De daders moeten worden gepakt. Eerder kunnen wij niet verder en zal Marc niet rusten. Komt er een antwoord op onze vragen: wie, wat, waar, waarom? Iemand moet er meer vanaf weten. Geef alsjeblief alle informatie die hier iets mee te maken kan hebben door aan de politie."

De ouders en de vriendin van Marc De Bonte.
Vtm/Rtv De ouders en de vriendin van Marc De Bonte.

Dankbaar

In afwachting van meer zekerheid over hoe Marc om het leven is gekomen, probeert zijn familie het rouwproces op te starten. We proberen elkaar zou goed mogelijk op te vangen. Maar dat is moeilijk, want niemand kan of wil zich een leven zonder Marc voorstellen", besluit De Laet. De schoonvader wil voorts benadrukken dat hij iedereen die de voorbije drie weken heeft geholpen met de zoektocht naar Marc enorm dankbaar is.


De steunbetuigingen voor de familie De Bonte stromen intussen binnen. Niet alleen in België, maar ook vanuit Nederland waar kickbokser Marc De Bonte veel vrienden had. Eén van zijn vrienden verwoordt zijn verdriet als volgt, met een kwinkslag naar zijn grote passie kickboksen: "De uitslag van het laatste gevecht is binnen. Helaas hief de scheidsrechter niet Marcs hand omhoog als winnaar."

Hulpverleners aan het werk aan het Wilhelminakanaal in Oirschot. Op deze plek is het lichaam gevonden van De Bonte.
ANP Hulpverleners aan het werk aan het Wilhelminakanaal in Oirschot. Op deze plek is het lichaam gevonden van De Bonte.