Fusie is op termijn niet tegen te houden

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN KAPRIJKE

'Man met toeter', een opvallend standbeeld in Kaprijke van de Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre y Oteguiin.
Michel Moens 'Man met toeter', een opvallend standbeeld in Kaprijke van de Antwerpse kunstenaar Philip Aguirre y Oteguiin.
De kopstukken van de twee lijsten in Kaprijke beseffen dat een fusie op termijn niet tegen te houden zal zijn. Hoe gaan zij dat aanpakken wanneer het zo ver komt?

Samen zegt dat Assenede en Sint-Laureins bevoorrechte partners zijn. "Kaprijke is een mooie landelijke gemeente, met een eigen identiteit die we zeker willen behouden", zegt Filip Gijssels. "Wij zetten vandaag al sterk in op een intensieve samenwerking met onze buurgemeenten. Denk maar aan het gemeenschappelijk milieupark dat we delen met Sint-Laureins in Bentille. Wij zijn bereid gesprekken aan te gaan over een fusie, maar alleen als er kan aangetoond worden dat schaalvergroting zal leiden tot een verbetering van de dienstverlening aan de burgers. Een eventuele fusie kan voor ons niet zomaar tot stand komen boven de hoofden van iedereen, maar enkel in rechtstreekse dialoog met de bevolking. Dus zeker met voldoende inspraak van onze inwoners. Onze preferentiële gesprekspartners zijn Sint-Laureins en Assenede. Dat zijn gemeenten die een gelijkaardig profiel hebben, en waarmee we nu reeds goed samenwerken."

"Het ligt in de lijn van de verwachting dat er nog fusies zullen komen", zegt Pieter Claeys van het nieuwe kartel van CD&V, N-VA, Groen en Onafhankelijken. "Als het niet vrijwillig zal zijn, dan wordt het gedwongen. Het maatschappelijk draagvlak voor fusies lijkt jaar na jaar toe te nemen, zoals recent nog is gebleken uit navraag van de lokale Unizo-afdeling. Het fusieverhaal zal wellicht haar meerwaarde vinden in een meer kostenefficiënt werkende gemeente. Voor bepaalde zaken kan dan meer gespecialiseerd personeel gedurende ruimere tijdstippen in de week ingezet worden. Wijzelf hebben geen voorkeur, maar voordat een effectieve fusie plaats zou vinden, willen wij dat zeker voorleggen aan de bevolking. Zo willen we er zeker van zijn dat de voorgestelde fusie op meer dan voldoende draagvlak kan rekenen bij de burgers. Het gaat immers om een bijzonder belangrijke beslissing met blijvende impact voor onze gemeente."

(JSA)
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.