Vleermuizen floreren in fort van Brasschaat

Vrijwilligers tellen meer dan 800 diertjes

Filip Borms (links) geeft tekst en uitleg aan schepenen Philip Cools, Goele Fonteyn en Carla Pantens.
Alfons Schryvers Filip Borms (links) geeft tekst en uitleg aan schepenen Philip Cools, Goele Fonteyn en Carla Pantens.
De vleermuizenwerkgroep, die bestaat een pak vrijwilligers en samenwerkt met universiteiten, heeft 816 vleermuizen geteld die overwinteren in het fort van Brasschaat. “Daarmee behoort het fort tot de top drie in Vlaanderen”, zegt voorzitter Filip Borms.

De vleermuizen zijn uit hun winterslaap gekomen. “Dat doen ze als de buitentemperatuur ongeveer 10 graden Celsius is”, zegt Filip Borms. “Om rustig te overwinteren kiezen ze een vochtige plaats met een temperatuur tussen de 5 en 10 graden. Het fort van Brasschaat is uitermate geschikt. Van de winterslaap maken we gebruik om tellingen te doen.” 

Twee zeldzame soorten

Sinds 1970 is de werkgroep al vleermuizen in het fort aan het tellen. “Deze keer telden we er 816. In het topjaar waren er om en bij de 1.100, maar dat zegt niets over de evolutie op zich. Sommige jaren is er, door klimatologische omstandigheden, immers meer sterfte dan anders. Ongeveer de helft van de getelde vleermuizen bestaat uit de watervleermuis. Dit jaar vonden we ook twee heel zeldzame, met uitsterven bedreigde exemplaren : een ingekorven en een meervleermuis.” 

Enkele omgevingsfactoren zijn belangrijk om de populatie te doen groeien. “Vleermuizen vliegen ’s nachts en zijn bijzonder gevoelig voor licht. Grote wegen, zoals de Bredabaan en de E19 ten oosten van het fort, zien ze als een een lint van licht. Vleermuizen die vanuit die richting komen zullen haast nooit het fort uitkiezen als vaste stek. Ten westen ligt het fort niet ver van het natuurgebied De Uitlegger. Daar kunnen ze ongestoord jagen. De meeste vleermuizen komen dan ook van die kant.” 

Vandalen tegenhouden

Het Brasschaatse gemeentebestuur is zich bewust van het belang van het fort voor de toekomst van de vleermuizenpopulatie. “Verstoring tijdens de winterslaap blijft het grootste probleem”, zegt schepen Philip Cools (N-VA). “Het fort is momenteel eigendom van defensie. We zullen de toegang tot het fort zo moeilijk mogelijk maken zodat vandalen de winterslaap van de vleermuizen niet kunnen verstoren.” 

Schepen Goele Fonteyn (N-VA), bevoegd voor natuur en groen, denkt aan het aanpassen van de openbare verlichting. “In de toekomst zullen we stelselmatig de openbare verlichting aanpassen zodat straatlampen niet meer naar boven schijnen zodat vleermuizen, binnen hun jachtgebied, ongestoord kunnen jagen op insecten.”

Carla Pantens (N-VA), schepen voor onder meer Toerisme, ziet mogelijkheden om de gemeente meer te promoten. “Dat het fort tot de top drie van de vleermuizenforten in Vlaanderen behoort, is veel te weinig bekend. Als groene gemeente moeten we dat meer uitspelen.”

De vrijwilligers vonden onder meer een meervleermuis. Die soort is met uitsterven bedreigd.
RV De vrijwilligers vonden onder meer een meervleermuis. Die soort is met uitsterven bedreigd.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.