Spectaculaire sloop in centrum

OUDE MUZIEKACADEMIE, VERFCENTRALE EN 'VOGELENKOT' GAAN TEGEN DE VLAKTE

Zes gebouwen in het centrum worden tegen 21 december afgebroken.
Laenen Zes gebouwen in het centrum worden tegen 21 december afgebroken.
In Kapellen zijn de sloopwerken aan zes gebouwen in de Hoevensebaan in het centrum begonnen. De oude panden moeten tegen 21 december tegen de vlakte. Dan ontstaat er een open ruimte van maar liefst 6.700 vierkante meter. Vanaf begin 2019 start er de bouw van een nieuw administratief centrum.

Het neerhalen van de oude gebouwen is gestart met de winkel van Smeekens Mode. Daarna volgen de woning op de hoek van de inrit naar parking 't Bruggeske, de oude muziekacademie, behang- en verfcentrale De Laet, advocatenkantoor Mortelmans en café De Nachtegaal, beter gekend als het 'Vogelenkot'. Parking 't Bruggeske blijft wel open. Vanaf de start van de sloop kunnen automobilisten ze wel uitsluitend op- en afrijden via de Kerkstraat.


Voetgangers en fietsers kunnen tijdens de sloop, net als nu, vanuit de Hoevensebaan naar de achtergelegen feestzaal en dienstencentrum rijden. De ingang naar beide gebouwen wordt wel verlegd, afhankelijk van de vordering van de werken. De bushalte voor de oude bibliotheek wordt tijdelijk een beetje verplaatst richting Hoevenen. De buslijnen 720, 780, 781 zullen tot februari 2018 stoppen nabij groentewinkel Naturella. Fietsers worden zoveel mogelijk omgeleid om de plek van de sloop te mijden.

Recyclage

"Bij de sloop wordt sorteren en recyclage enorm belangrijk", zegt schepen voor Openbare Werken Koen Helsen (Open Vld). "Er wordt zoveel mogelijk gesloopt via de parking of vanop de plek van een al afgebroken pand. Zo blijft de hinder aan de kant Hoevensebaan tot een minimum beperkt. Het stof dat vrijkomt wordt indien nodig opgevangen door beneveling. Het puin wordt zoveel mogelijk ter plaatse 'gestockeerd' en pas op het einde van de sloop afgevoerd. Op die manier wordt het vrachtverkeer geconcentreerd in een korte periode. De vrachtwagens stellen zich op aan de C. Pallemansstraat en rijden één voor één naar de Hoevensebaan. Het afrijden wordt zo georganiseerd dat de vrachtwagens elkaar niet hoeven te kruisen. Zo blijft de hinder voor ander verkeer beperkt. De ruimte die vrijkomt door de sloop, wordt in de maanden januari en februari 2018 verfraaid. Als dat achter de rug is, verhuist de bushalte opnieuw naar zijn vertrouwde plek aan de Hoevensebaan".

Laatste reünie Vogelenkot

Een van de te slopen gebouwen is het vroegere café De Nachtegaal op de Hoevensebaan, beter gekend als het 'Vogelenkot'. Het café was jarenlang de place-to-be voor verschillende generaties Kapellenaren. Veel koppeltjes hebben elkaar daar leren kennen of er belangrijke momenten in hun leven meegemaakt. "Het gemeentebestuur heeft plannen om er een laatste reünie te organiseren", zegt Helsen.