Politie stuurt dierenambulance

ZONE NOORD START MET PROEFPROJECT IN STABROEK EN KAPELLEN

Onder meer medewerkster Diane Leyerlberg rijdt met de dierenambulance van het VOC.
Foto KDS Onder meer medewerkster Diane Leyerlberg rijdt met de dierenambulance van het VOC.
De politiezone Noord gaat voortaan de dierenambulance van het VOC Kapellen-Brasschaat oproepen voor gewonde honden en katten op de openbare weg in Stabroek en Kapellen. Het is een nieuw initiatief van de politie Noord, dat de komende maanden uitgetest wordt.

De politiezone Noord, samen met het gemeentebestuur van Stabroek, heeft een overeenkomst met de dierenambulance van het Kapelse opvangcentrum voor vogels en wilde dieren (VOC) voor de ophaling van gewonde katten en honden op de openbare weg. "Wij werken uitsluitend na een oproep van de politie en niet op vraag van particulieren" nuanceert Marcel Peeters, de oprichter van het VOC.


"Als we een melding krijgen van een gewond huisdier op de openbare weg gaat onze dierenambulance ter plaatse om het dier op te halen. De ambulance brengt het dier naar de dierenarts, waar de eerste noodzakelijke zorgen worden toegediend. Als het gewonde dier gechipt is, worden de eigenaars op de hoogte gebracht. Eenzelfde regeling geldt in Kapellen en Stabroek. Het ophalen van de gewonde dieren betalen de gemeenten Kapellen of Stabroek". Een interventie kost aan de respectievelijke gemeentebesturen 350 euro en elke gemeente houdt rekening met tien interventies per jaar. De ambulance haalt alleen gewonde katten en honden op, geen dieren die al overleden zijn. De regeling gaat nu in werking en na enkele maanden volgt nog een evaluatie.

Interesse van Brasschaat

De Kapelse dierenambulance is enkele jaren geleden opgericht en was tot nu toe alleen actief op het grondgebied van de stad Antwerpen. "De samenwerking met de stad verloopt heel vlot. Voor Antwerpen hebben we gemiddeld tussen de tachtig en negentig oproepen per jaar. Ook de gemeente Brasschaat is geïnteresseerd in onze dierenambulance. Met Brasschaat lopen de eerste verkennende gesprekken, maar een beslissing is er nog niet", vervolgt Marcel Peeters.


"De dienstverlening van onze dierenambulance loopt zeven dagen op zeven en 24 op 24 uur", doet Peeters de werking uit de doeken. "We beschikken over vrijwilligers die allen kennis hebben van dierengeneeskunde en onmiddellijk inzetbaar zijn. In de vergoeding die wij ontvangen zijn alle kosten inbegrepen, ook de eventuele sterilisatie van katten. Indien een dier een operatie nodig heeft, voor gebroken poten enz, komen we niet uit de kosten en leggen we zelf bij. In het andere geval hebben we een klein overschot dat we opzijzetten voor een volgende interventie. Opgehaalde honden of katten waarvan we het baasje niet kunnen opsporen gaan na hun herstelperiode naar het dierenasiel in Wommelgem".