Parkvijver van Kapellen staat droog: “Elke druppel regen is welkom”

Gemeente zoekt oplossing

De parkvijver van Kapellen staat bijna volledig droog.
Alfons Schryvers De parkvijver van Kapellen staat bijna volledig droog.
De vijver in het gemeentepark van Kapellen staat zo goed als droog. Volgens schepen Frederic van Haaren (Open Vld) is dat te wijten aan de droogte van de laatste maanden en bemalingen aan ’t Bruggeske, waar grondsaneringswerken bezig zijn. “Elke druppel regen is welkom.”

Wandelaars in het Kapelse gemeentepark zien nog nauwelijks zwemmende eendjes. Meer dan driekwart van de vijver staat droog en de jongste weken is de situatie nog verergerd. 

Frederic van Haaren, schepen voor Openbare Werken en Groenvoorziening, onderzocht het probleem. “Het heeft de laatste maanden veel te weinig geregend en daardoor is het grondwaterniveau veel te laag. Volgens de opzichter van de Kalmthoutse Heide hebben we nu een grondwaterniveau van midden in de zomer. Hopelijk wordt de zomer niet zo droog als vorig jaar, want dan komt de vijver helemaal leeg te staan. Gelukkig zitten er geen vissen in de parkvijver. Alleen de eendjes hebben het even moeilijk.” 

Bodemsanering

Maar de droogte is niet de enige reden. “De aanleg van een ondergrondse parking op de site ’t Bruggeske is gestart met een bodemsanering. Dat haalt heel wat grondwater uit de bodem. Bovendien zullen die werken nog maanden duren en wordt het opgevangen grondwater er rechtstreeks in de riolering gepompt. De vervuiling van het grondwater is er miniem, maar toch mag het niet opnieuw in de natuur belanden”, aldus nog Van Haaren.

Retourbemaling

Een retourbemaling, waarbij het water dus opnieuw in de grond terechtkomt, is volgens de schepen een goede oplossing. “We gaan nu geregeld stalen nemen van het grondwater op de site ’t Bruggeske. Vanaf het moment dat de bevuiling afneemt, wordt er een retourbemaling opgestart en zal het grondwater niet langer in de riolering verdwijnen. Het gaat al vlug om enkele honderden liters per dag. Bovendien zijn er nog enkele andere grote bouwwerken in de onmiddellijke omgeving van het gemeentepark. Die nemen ook heel wat grondwater weg. Ook daar is retourbemaling een optie.” 

Beuken in gevaar

Het tekort aan grondwater kan op termijn ook een probleem worden voor de beplantingen in het park “Samen met de groendienst volgen we de situatie op de voet. Vooral beuken hebben snel te lijden onder een tekort aan grondwater. Om het water in de vijver te behouden zouden we de vijver eventueel kunnen afdammen, maar dat is dan weer niet goed voor het omliggende bomenbestand. Bovendien is het een dure optie. Niet alleen de beplantingen in het gemeentepark hopen op regen maar ook voor de vijver is elke druppel meer dan welkom”, besluit de schepen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.