Oppositie kan bouwplannen gemeente niet smaken

SCHEPENCOLLEGE WIL KOMENDE JAREN 22,1 MILJOEN EURO INVESTEREN

De muziekschool en de verfwinkel aan de Hoevensebaan gaan volgende maand al tegen de vlakte.
Foto Laenen De muziekschool en de verfwinkel aan de Hoevensebaan gaan volgende maand al tegen de vlakte.
De grootschalige bouwplannen van het schepencollege maken de Kapelse oppositie zenuwachtig. "Dit kost elke inwoner 700 euro. Bovendien zijn er geen betaalbare woningen voorzien en ook voor de verkeersdrukte in het centrum wordt geen oplossing gesuggereerd", aldus de oppositie. Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) sust: "Onze werkwijze is waterdicht."

Het gemeentebestuur en de tijdelijke vereniging 'Bruggen en Capellen' hebben zopas een overeenkomst ondertekent over de bouw van een nieuw dienstencentrum aan parking 't Bruggeske, een ondergrondse parking, een nieuw gemeentelijk administratief centrum langs de Hoevensebaan, een feestzaal op de parking Marktplein en zo'n dertig assistentiewoningen op de plek van het huidige AC aan de Antwerpsesteenweg. "Ondanks de totale kostprijs van zo'n 22,1 miljoen euro zal de gemeente nauwelijks moeten lenen, onder meer door de opbrengsten van de verkoop van gemeentelijke gronden", becijferde schepen voor financiën Luc Janssens (Open Vld).

Strak tijdschema

De gemeente heeft de ontwikkelaar een strak tijdschema opgelegd. "In september al start de sloop van de oude muziekacademie, en verfwinkel, aan de Hoevensebaan met uitzondering van het achteraan gelegen huidige dienstencentrum en zaal 't Bruggeske. Begin 2018 volgt de bouw van de nieuwe feestzaal op het Marktplein. Die zal begin september 2019 klaar zijn", zegt burgemeester Dirk Van Mechelen.


't Bruggeske zelf wordt pas in maart 2019 gesloopt, zodat de periode zonder polyvalente zaal beperkt blijft. De werken op de site starten met het uitgraven van de vervuilde grond onder de bestaande parking. "Van de bouwput maken we een ondergrondse parking", gaat Van Mechelen verder. "Het nieuwe administratief centrum, en het nieuwe dienstencentrum, moeten klaar zijn in september 2021. Daarna wordt het huidige, aan de Antwerpsesteenweg, afgebroken om plaats te maken voor nieuwe woningen. Alles moet in de eerste helft van 2023 klaar zijn."


Begin september volgt er een informatieweekend in 't Bruggeske.

Betaalbare woningen

De Kapelse oppositie vreest dat de kosten voor meerwerken wel eens uit de pan kunnen swingen. "Zo bestaat er geen contract waarbij het onderhoud van de gebouwen wordt uitbesteed. Daardoor is de privépartner niet verplicht om de gebouwen te onderhouden", zegt CD&V fractieleider Sonja Janssens.


"Bovendien was er te weinig inspraak en te weinig focus op betaalbaar wonen", klinkt het bij de gezamenlijke Sp.a-Groen fractie. "Daarnaast zal de gemeente 3 miljoen euro betalen voor een nieuwe ondergrondse parking terwijl de betaalparking van de Promenade niet gevuld geraakt." Verder stelt de oppositie zich vragen bij de zogenaamde betaalbare woongelegenheden. "De gemiddelde prijs van aan appartement, met één of twee slaapkamers, zal ongeveer 300.000 euro zijn. Alleen de rijkste inwoners zullen dus van deze appartementen kunnen genieten."