Onthaalmoeder lichter gestraft
voor mishandeling baby Eline

Het dossier over de mishandeling van baby Eline is ondertussen negen jaar oud.
Lieven Samyn Het dossier over de mishandeling van baby Eline is ondertussen negen jaar oud.
Het Antwerpse hof van beroep heeft een vroegere onthaalmoeder uit Kapellen een lichtere straf opgelegd voor het toebrengen van opzettelijke slagen aan een baby van zeven maanden. In eerste aanleg werd Viviane V.N. (65) nog tot twee jaar cel met uitstel veroordeeld. Het hof hield echter rekening met de overschrijding van de redelijke termijn en maakte er woensdag één jaar cel met uitstel van.

Baby Eline werd op 12 januari 2010 om 8.30 uur bij Viviane V.N. afgezet. Met het meisje was toen nog niets aan de hand. Om 10 uur kreeg een verantwoordelijke van Kind & Gezin telefoon van de beklaagde dat er iets mis was met Eline. De vrouw ging meteen ter plaatse, zag dat het ernstig was en verwittigde de hulpdiensten. De baby moest door een MUG-arts gereanimeerd worden en werd naar de spoed gebracht. Er werden bloedingen in de ogen vastgesteld, alsook een zwaar hersenletsel.

Het ziekenhuis lichtte het parket in, omdat er vermoedens waren van het ‘shaken baby syndroom’, maar Viviane V.N. ontkende dat ze met Eline geschud had. Er werden de voorbije jaren verschillende deskundigen aangesteld, alsook een college van deskundigen. Zij kwamen tot het besluit dat het om een niet-accidenteel hersentrauma ging. Dat kon alleen maar veroorzaakt zijn door hevig schudden, terwijl Eline bij de onthaalmoeder was.

De gevolgen voor Eline, die nu negen jaar is, zijn verschrikkelijk: ze is verlamd, blind en zal mentaal altijd een baby blijven. Het hof kende de ouders een provisionele schadevergoeding van 50.000 euro toe voor Eline. Er werd ook een deskundige aangesteld om de schade van het meisje verder te begroten. De ouders kregen in eigen naam ieder 20.000 euro provisioneel en namens de broer en zus van Eline respectievelijk 3.000 euro en 2.000 euro definitief.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Cecarine De Smet

    Ongelooflijk!!! Ik kan echt mijn niet geloven!!! Sorry maar deze vrouw verdient een effectieve gevangenisstraf, en niet 1 jaar. Eline is voor de rest van haar leven beschadigd. Ook haar familie is gestraft. Als je een kinderdagverblijf openhoud is het niet de bedoeling dat ze uw kind in elkaar schudden!!! De schade die dit meiske opgelopen heeft is onbetaalbaar. Hopelijk gaat de tegenpartij in beroep!

  • achiel verbist

    Onthaalmoeders van soortgelijk allooi kunnen niet zwaar genoeg worden bestraft, vooreerst de zware kindermishandeling op zich, vervolgens de vernietiging van het verdere leven van een baby. Het uitgesproken vonnis is dan ook beneden alle peil, beschamend.