Na 51 jaar gaat garagist Herman Van De Ven met pensioen: “Eindelijk tijd voor een hobby”

Herman Van De Ven in zijn vertrouwde omgeving: tussen de auto's.
Alfons Schryvers Herman Van De Ven in zijn vertrouwde omgeving: tussen de auto's.
Herman Van De Ven (67), zaakvoerder van garage Van De Ven in Kapellen, gaat het vanaf januari wat kalmer aan doen. Als jonge snaak van 16 jaar begon hij zijn loopbaan in een kleine garage in Putte-Kapellen. Uiteindelijk runde hij zijn eigen bedrijf met tien werknemers. “Ik zou alles overdoen, maar dan niet meer 24 uur op 24 werken, zoals in de beginperiode.”

De eerste werkgever van Herman was een garagist in de Waterstraat, waar hij als enige werknemer en carrossier, aan de slag ging. “Ik was nauwelijks 16, maar auto’s hebben me altijd aangetrokken”, vertelt Herman. “Toen het enkele jaren later bergaf ging met de garage heb ik enkele jaren gewerkt bij Total. Op mijn 27ste ben ik als zelfstandige garagist gestart met mijn eigen zaak in de Albert Louisastraat in Putte-Kapellen. In 1988 ben ik met Ford in zee gegaan, maar daarvoor was de garage in Putte te klein. Kort daarop zijn we verhuisd naar KMO-zone Starrenhof, waar ik het eerste bedrijf was dat er zich vestigde. In 2010 heb ik het bedrijf verkocht aan de Fidenco-groep en kon ik eigenlijk met pensioen, maar vijf maanden later vroegen ze me terug om de afdeling carrosserie te leiden. Maar nu is het genoeg geweest, nu ga ik met pensioen. Toch heb ik altijd graag gewerkt, carrosserie zit in mijn bloed.”

Veranderingen

Herman heeft een enorme evolutie meegemaakt in de automobielsector. “Vroeger waren de auto’s niet meer dan blikken dozen. Wanneer twee auto’s toen botsten, vielen er vaak dodelijke slachtoffers. Vandaag zijn ze een stuk veiliger met kreukelzones, airbags, stevige ophanging en een sterkere carrosserie. Bovendien wordt er meer kunststof gebruikt. Er worden tegenwoordig ook minder schadegevallen veroorzaakt door ongevallen, maar meer door aanrijdingen met obstakels, zoals paaltjes. De vele sensoren op de auto’s zitten daar zeker voor iets tussen. Die registreren wel grotere voorwerpen, maar lage paaltjes zien ze niet altijd.”

Volgens Herman zijn ook de klanten veranderd. “Ze zijn vooral mondiger geworden. Voor ze in de garage komen, hebben sommigen al het internet geraadpleegd om jou te zeggen wat er moet gebeuren. Zo werkt het echter niet.”

Nu zijn pensioen voor de deur staat, zoek Herman een hobby om zich bezig te houden. “Vroeger werkten we zo veel dat er geen tijd was voor een hobby. Ik wil me graag toeleggen op fotografie en ga daar een cursus voor volgen. Daarnaast wil ik meer op reis gaan, de favoriete bezigheid van mijn echtgenote, en voor de rest genieten van het leven”.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Bob Beye

    Geniet ervan Herman, respect.