Mobiele camera's op komst

GEMEENTE WIL FIETSDIEVEN BETRAPPEN AAN STATION EN PROMENADE

Sp.a Kapellen deelde zadelhoezen uit om haar vraag naar camerabewaking kracht bij te zetten.
Foto Alfons Schryvers Sp.a Kapellen deelde zadelhoezen uit om haar vraag naar camerabewaking kracht bij te zetten.
Vorig jaar werden aan het station van Kapellen 162 fietsen gestolen. Omdat die vaak niet worden aangegeven, kan dat zelfs oplopen tot het vijfvoud. Sp.a trok daarom aan de alambel.Volgens burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld) komen er zo snel mogelijk twee mobiele camera's.

Jaarlijks worden ongeveer 32.000 fietsdiefstallen aangegeven in België. Onderzoek wijst echter uit dat dit nog maar het topje van de ijsberg is, zegt sp.a Kapellen "In realiteitzijn het er 150.000, waarvan het merendeel niet wordt aangegeven", zegt Carl Lamote, bestuurslid van Sp.a Kapellen. "Het lijkt misschien 'kleine' criminaliteit, voor de eigenaar is het dat allerminst. Ook in Kapellen merken we dat: op Facebook en bij gesprekken aan fietsenstallingen stellen mensen zich vragen bij de veiligheid."

Probleem verplaatst zich

Daarom zet sp.a vol in op camerabewaking aan de fietsparking van het station van Kapellen en aan de ingang van de Promenade. "De Kapellenaars, maar ook fietsers van buiten de gemeente, maken dagdagelijks gebruik van deze rekken. Geregeld kom ik zelf gedupeerden tegen. Camerabewaking is een belangrijke stap vooruit."


Volgens plaatselijk sp.a-voorzitter Tom Namurois heeft het fenomeen zich verplaatst naar Kapellen. "Zowel aan het station van Kalmthout als dat van Wildert heeft de gemeente, in samenwerking met Infrabel, al bewakingscamera's geplaatst. Nu zakken mensen met slechte bedoelingen af naar hier. Ingrijpen is dus dringend nodig".


De partij pleit voor een totaalpakket aan preventieve maatregelen. "De openbare verlichting aan de fietsenstalling laat helaas ook te wensen over, maar de gemeente kan ook een groepsaankoop voor stevige fietssloten aanbieden. Kapellenaren die het goede voorbeeld geven door zich met de fiets naar het station van te begeven, zouden dat niet met een bang hart moeten doen. Wij willen een haalbare en betaalbare oplossing. We hopen daarom op steun van de meerderheid", besluit Namurois.

"Kritiek voorbarig"

Burgemeester Dirk Van Mechelen (Open VLD) noemt de kritiek voorbarig: "We hebben al een voorwaardelijk akkoord met de politie en Infrabel en zijn volop bezig met de plaatsing van twee mobiele camera's".