Minder spektakel maar des te gezelliger: Wintervuur blijkt waardig alternatief voor kerstboomverbranding

Klaas De Scheirder
Voor de eerste keer ooit werd de traditionele kerstboomverbranding van Vriendenkring Brandweer in Kapellen afgeschaft. In samenspraak met het gemeentebestuur vormde ‘Wintervuur’ dit weekend het gezellige alternatief. “Je hoeft geen bomen in brand te steken om te kunnen klinken op het nieuwe jaar.”

De kerstboomverbrandingen op het Marktplein in het Kapelse centrum brachten steeds veel volk op de been. “Maar het verbranden van die naaldbomen bracht telkens veel te veel stof met zich mee”, zegt An Stokmans (Open Vld), schepen voor Plechtigheden en Feestelijkheden. “Dat is slecht voor het milieu, en de buurtbewoners van het Marktplein klaagden daar de afgelopen jaren ook over, afhankelijk van hoe de wind precies stond. Daarom besliste Vriendenkring Brandweer, die de kerstboomverbranding steeds organiseerde, om ermee stoppen dit jaar.”

Wintervuur

Aanvankelijk wilde de gemeente alle kerstbomen nog door een hakselaar halen, vooraleer ze te verbranden, zodat er geen naalden meer aanhingen en er dus minder rook en stof zou vrijkomen. “Maar dat was praktisch niet haalbaar”, gaat de schepen verder. “In samenspraak met de brandweer hebben we dan beslist om met gloeiende schalen en tonnen te werken, ons allereerste Wintervuur.”

Gezellig samenzijn

“Je hebt natuurlijk altijd voor- en tegenstanders, sommige bewoners vinden het jammer dat de traditie van de kerstboomverbranding verdwijnt. Maar dat wil niet zeggen dat ze geen vrede kunnen nemen met Wintervuur”, benadrukt Stokmans. “Het gaat immers in de eerste plaats over gezellig samenkomen en niet zozeer over rond wat voor soort vuur je staat.”

De opbrengst van Wintervuur gaat naar de organiserende Vriendenkring Brandweer en de andere verenigingen die kraampjes uitbaatten zaterdagavond op het Marktplein. “Nu gaan we samen met de organisatie evalueren", besluit de schepen. “De reacties waren gemengd, de mensen vonden het gezelliger dan voordien, maar vonden het tegelijk jammer dat er minder spektakel was, vooral voor de kinderen.”

Klaas De Scheirder
Klaas De Scheirder