Jeugdhuis verhuist naar voormalig café

ZWARTE PAULA KRIJGT NIEUWE STEK IN STATIONSSTRAAT

Stichter Tayfun Genç (derde van links) kreeg jeugdschepen An Stokmans, schepen van Financiën Luc Janssens en burgemeester Dirk Van Mechelen zover om het café om te vormen tot jeugdhuis.
Foto Alfons Schryvers Stichter Tayfun Genç (derde van links) kreeg jeugdschepen An Stokmans, schepen van Financiën Luc Janssens en burgemeester Dirk Van Mechelen zover om het café om te vormen tot jeugdhuis.
Door de bouwprojecten op het Marktplein in Kapellen verdwijnt jeugdlokaal Den Biz en daarom zocht en vond de gemeente een nieuwe locatie voor Zwarte Paula. Het jeugdhuis verhuist naar het voormalige café De Vrede aan de Stationsstraat, op de hoek met de Vredestraat. De gemeente betaalt de huur en de onderhoudskosten.

Elke eerste vrijdag en elke derde zaterdagavond van de maand blaast de Kapelse jeugd verzamelen in het jeugdhuis Zwarte Paula, vroeger ondergebracht in Den Biz. Meestal gaat het om een gezellige caféavond maar Zwarte Paula organiseert ook extra activiteiten, vaak met een educatief tintje. "Door de bouwprojecten op het Marktplein verdwijnt ons lokaal", zegt voorzitter Tayfun Genç.


Jeugdschepen An Stokmans (Open Vld) werkte samen met het jeugdhuis een oplossing uit. "We wilden de periode tussen de afbraak van Den Biz en de bouw van de nieuwe zaal zo kort mogelijk houden. Bovendien wilden we de jongeren er niet uitzetten voor we een alternatief hadden. Samen met het bestuur zochten we naar een oplossing en uiteindelijk kam het vroegere café op de hoek van de Stationsstraat en de Vredestraat uit de bus."

Gemeente betaalt huur

Tayfun Genç zat tien jaar in de jeugdraad. Hij richtte het jeugdhuis Zwarte Paula op en bouwde het uit tot een vaste waarde. "Dit is een serieuze opluchting. We hebben een mooie reputatie opgebouwd en hopen nog veel jaren te bestaan". De gemeente Kapellen neemt drie jaar lang de maandelijkse huur van het vroegere café voor zijn rekening, zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).


"Met de eigenaar sloten we een goede overeenkomst. Hij is zeker van zijn maandelijkse huurinkomsten en wij hebben minder leegstand in het centrum. Daarnaast zorgen we als gemeente ook voor eventuele onderhoudswerken. Het jeugdhuis komt zo dichter naar het dorpscentrum en wordt beter bereikbaar. Na de bouw van onze nieuwe feestzaal kan het jeugdhuis terug naar het Marktplein."

Verjongde bestuursploeg

Van de opening van Zwarte Paula op haar nieuwe locatie werd meteen een verjongde ploeg aangesteld. Die staat nu onder leiding van Alexander Goossen (20). "Wij staan klaar met een team van voormalige en huidige scoutsleiding van scouts Vloeiende. We zijn met 7 bestuursleden en gaan vooral caféavonden organiseren. We zijn heel blij met deze nieuwe locatie, maar hopen op termijn een jeugdhuis op een plek met zowel caféruimte als een polyvalente zaal. We merken dat onze caféavonden meer en meer jongeren aantrekken en dat de jeugd in Kapellen nood heeft aan een jeugdhuis. Ook proberen we ons aanbod te verbreden met activiteiten zoals rolschaatsdisco, karaoke en het kunstenfestival lokaal talent. We zijn er voor alle jongeren in Kapellen."