Dagverzorgingscentrum Zonnewende blaast tien kaarsjes uit: “Dankzij ons kan mantelzorger even op adem komen”

Het gespecialiseerde team dat instaat voor de opvang.
Alfons Schryvers Het gespecialiseerde team dat instaat voor de opvang.
In Kapellen is het tienjarige bestaan van dagzorgcentrum Zonnewende gevierd. In die periode werden tussen de 650 en 700 gasten opgevangen. De jongste was 55 en de oudste 94 jaar. Meer dan de helft van de gasten waren inwoners van Kapellen. Een gespecialiseerd team van vijf personeelsleden staat in voor de opvang.

Tien jaar geleden besloot de toenmalige vzw Rusthuizen Zusters van Berlaar om het rusthuis aan de Kerkstraat uit te breiden met 48 bedden. Bedoeling was om tegemoet te komen aan de stijgende vraag naar opvangmogelijkheden in een rusthuis. Daarbij werd ook een dagverzorgingscentrum opgestart. 

“Het dagverzorgingscentrum heeft een erkenning voor 15 plaatsen en biedt opvang, gezelschap, een zinvolle dagbesteding en verzorging aan ouderen die thuis wonen, maar nood hebben aan toezicht of verzorging. Onze cliënten zijn in principe 65+ maar daar kan van afgeweken worden. De doelstelling is onze gebruikers een plezante dag te bezorgen terwijl de mantelzorger even op adem kan komen of andere dingen kan doen dan zorgen voor hun partner of familielid. Personeel aanstellen was geen sinecure. Christine Willemen werd aangeduid als coördinator en haar team bestaat uit zorgkundigen, verpleegkundige en een ergotherapeute”, zegt directeur Guy Henkens.

60% vrouwen

Om het nut van het dagzorgcentrum te bewijzen, duikt de directeur in de meest recente cijfers. “In 2018 hebben wij in totaal 58 mensen opgevangen waarvan 60% vrouwen en 40% mannen. De gemiddelde verblijfsduur was 43 dagen met uitschieters van 1 dag tot 227 dagen. Ongeveer 90% van onze gasten woont nog thuis en 10% woont bij familie. Van al onze gasten zijn 55% licht zorgbehoevend en 45% zwaar zorgbehoevend. Dat er in de regio nood is aan een dagzorgcentrum bewijst de herkomst van onze klanten. Meer dan 50% zijn afkomstig van Kapellen, 17% van Hoevenen, 12% van Stabroek en 12% van Ekeren. De laatste jaren zien we ook een verschuiving van mensen met voornamelijk een fysieke beperking naar cliënten met voornamelijk problemen van beginnende dementie.” 

Ophaaldienst

In het dagverzorgingscentrum, van 8.30u tot 17 uur, is het ook mogelijk om een halve dag te verblijven. Een halve dag kost 16,32 euro en een volle dag 32,64 euro. In de dagprijs is een maaltijd, verzorgings- en incontinentiemateriaal en animatie inbegrepen. Er is ook een ophaaldienst beschikbaar. 

Naast het dagverzorgingscentrum beschikt Zonnewende ook over een woonzorgcentrum met 131 plaatsen. Info over het dagverzorgingscentrum via Christine Willemen via 03/660.25.45
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.