Centrum krijgt make-over van 22 miljoen

WERKEN STARTEN AL IN NOVEMBER EN DUREN TOT 2023

Nieuwe feestzaal op Marktplein.
Tom Timpens Nieuwe feestzaal op Marktplein.
Tegen 2023 zal het centrum van Kapellen er heel anders uitzien. Dat blijkt uit de plannen van projectontwikkelaar 'Bruggen In Capellen' (BIC). Zo komt er op het Marktplein een opvallende ronde feestzaal en aan de parking van 't Bruggeske een nieuw dienstencentrum en zo'n dertig assistentiewoningen. De eerste werkzaamheden beginnen in november. Het project kost meer dan 22 miljoen euro.

Nieuw administratief centrum.

In november begint de sloop van enkele panden op de Hoevensebaan (oude muziekacademie en verfwinkel) met uitzondering van het huidige dienstencentrum en zaal 't Bruggeske. Begin volgend jaar start de bouw van de nieuwe feestzaal op het Marktplein langs de kant van de Eikendreef. Het wordt een opvallend rond gebouw, met een doorsnede van 54 meter, waardoor nog ongeveer de helft van het huidige Marktplein zal blijven bestaan, goed voor 135 parkeerplaatsen. Het gebouw bestaat uit een zaal met 400 zitplaatsen, een kleinere zaal met 70 zitplaatsen en een foyer met zicht op het Marktplein. Daarnaast komt er op het Marktplein, langs de kant van de brandweerkazerne, een woonblok met vier bouwlagen. Samen goed voor 52 private appartementen. De nieuwe feestzaal zal begin september 2019 gebruiksklaar zijn.

Nieuw Dienstencentrum aan 't Bruggeske.
Tom Timpens Nieuw Dienstencentrum aan 't Bruggeske.

Sanering

In september 2019 start de sanering van de grond onder parking 't Bruggeske en de aanleg van een ondergrondse parking, goed voor 120 plaatsen. Het nieuwe administratief centrum (AC) wordt deels gebouwd bovenop de parking en bestaat uit twee verdiepingen en een constructie met veel lichtinval. Het nieuwe AC zal onderdak bieden aan het gemeentepersoneel en het OCMW-personeel dat vanaf dan samen onder hetzelfde dak zitten. Het nieuwe dienstencentrum, ongeveer op de locatie van het huidige, bestaat uit een gebouw met één verdieping. Op het gelijkvloers zijn het onthaal en een restaurant voor 140 personen. Langsheen de Hoevensebaan komen ook assistentiewoningen, de werkwinkel, appartementen en een brasserie. Dit project moet klaar zijn in september 2021. Na de verhuis van de gemeentelijke diensten, in 2021, wordt hun verouderde gebouw, aan de Antwerpsesteenweg, afgebroken om plaats te maken voor bijkomende betaalbare woongelegenheden. Er komen drie gebouwenblokken samen goed voor 69 private appartementen en 31 sociale appartementen. Ook de consultatieruimte van Kind & Gezin krijgt een plaats op deze site. De drie sites samen zijn goed voor 218 woongelegenheden met een mix van assistentiewoningen (30%), sociale woningen (20%) en private woongelegenheden (50%). Het volledige project is de eerste helft van 2023 afgerond.

Tom Timpens

Infotentoonstelling

Vanaf vandaag kan de Kapelse bevolking kennis maken met de plannen van alle bouwprojecten die op stapel staan en meer details ontdekken. De infotentoonstelling heeft plaats in de gemeentelijke feestzaal 't Bruggeske aan de Hoevensebaan. De expo is geopend van donderdag 31 augustus tot en met zondag 3 september en van donderdag 7 tot en met 10 september, telkens van 10 tot 13 uur en van 14 tot 18 uur. Op zaterdagvoormiddag 2 en 9 september zijn de architecten ook aanwezig om toelichting te geven en eventuele vragen te beantwoorden.