Boek over moderne bouwkunst in gemeente

Burgemeester Dirk Van Mechelen en verschillende eigenaars maken voor het eerst kennis met het boek over moderne bouwkunst.
Foto Alfons Schryvers Burgemeester Dirk Van Mechelen en verschillende eigenaars maken voor het eerst kennis met het boek over moderne bouwkunst.
De architecten Rudy De Graef, Nel Lernout en Jo Van Bouwel trokken samen met kunsthistoricus Georges Goffin door Kapellen en verzamelden de hoogtepunten van tachtig jaar modern bouwen. In Kapellen werden alle gebouwen opgetrokken tussen 1920 en 2000 onder de loupe genomen.

De vier auteurs zijn onvermoeibaar de Kapelse straten en pleinen afgewandeld op zoek naar bijzondere, markante en beeldbepalende panden. Bijzonder door hun vormgeving of door hun materiaalkeuze. Eerst gebeurde een algemene screening van de circa 12.000 woningen in Kapellen, om dan uiteindelijk nog 111 gebouwen te weerhouden en uitvoerig te beschrijven aan de hand van foto's en plannen. "Omdat de beschrijvingen per wijk zijn gegroepeerd, is het ook een uitstekende gids om zelf op ontdekking te gaan. Aan die panden, waar je vroeger misschien achteloos aan voorbij ging, zal je nu even vertragen om er met kennis van zaken van te genieten", zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).


Alle Kapelse wijken komen aan bod. Voor het centrum zijn dat 29 woningen, Essenhout 10, Hoogboom 24, Kapellenbos 25, Putte 6 en Zilverenhoek 17 woningen. Het boek "Modern Bouwen in Kapellen 1920-2000" wordt uitgegeven door Van Halewyck, telt 199 bladzijden en kost 24,95 euro. De fotografie is van Robert Biesemans. Bestellen kan op het Gemeentelijk Administratief Centrum. Aan het boek is een tentoonstelling gekoppeld, die is in het oud gemeentehuis gratis te bezichtigen is op 14, 15, 16, 21, 22 en 23 september telkens van 13.30 tot 17.30 uur. (FSE)