Begraafplaats krijgt vier strooiweides

Een simulatie van de afscheidstuin: vier strooiweides rond een centraal bezinningspunt.
Repro FSE Een simulatie van de afscheidstuin: vier strooiweides rond een centraal bezinningspunt.
Als laatste fase in de grondige aanpak van de begraafplaats Kapellen-centrum wordt een afscheidstuin aangelegd. Die bestaat uit vier nieuwe strooiweides rondom een centraal bezinningspunt. Bedoeling is de werken nog eind dit jaar te starten.

Het kerkhof van Kapellen-centrum in de Heidestraat ondergaat een grondige metamorfose. "Het aanleggen van een afscheidstuin is daarvan het sluitstuk. Het kerkhof kreeg veel meer groen, zodat bezoekers de begraafplaats ook ervaren als een park", zegt schepen Frederic van Haaren (Open Vld). "Er kwam extra ruimte voor asverstrooiingen, twintig urnenkussens (waarin de vazen bewaard worden, red.) en vijf columbariummonumenten. Dat laatste is een grote kubus waar aan elke zijde ruimte is voor één nis."

Afscheidstuin

Als sluitstuk in de renovatie werkt een studiebureau aan een afscheidstuin vooraan links op het kerkhof. "Daar komen vier nieuwe strooiweides rondom een centraal bezinningspunt in blauwe hadsteeen, met een wandelpad ertussen. In het midden komt een grote sokkel waarop een urne of kist kan worden geplaatst. Daarrond kunnen de bezoekers op een waardige manier afscheid nemen" aldus van Haaren. "Alle paden in de afscheidstuin worden uitgevoerd in stapstenen en het geheel wordt omgeven door een beukenhaag van twee meter hoogte. Bedoeling is de werken nog dit najaar te starten."

Treurwilgen

Rondom de rotondes, waar het kunstwerk Vaders Einde van Theo Blickx staat, worden nog vier nieuwe treurwilgen aangeplant. (FSE)