"Jefke Schnaps babbelde op z'n ronde met iedereen"

PORTRET VAN MELKBOER KRIJGT PLEK IN ERFGOEDCENTRUM

Koen Helsen, zoon Raymond Wagemaekers, Luc Janssens, Dirk Van Mechelen en voorzitter André De Vleeschouwer rond het schilderij van Jefke Schnaps geschilderd door Fons Weylemans.
Alfons Schryvers Koen Helsen, zoon Raymond Wagemaekers, Luc Janssens, Dirk Van Mechelen en voorzitter André De Vleeschouwer rond het schilderij van Jefke Schnaps geschilderd door Fons Weylemans.
Er komt een blijvende herinnering aan melkboer Jefke Schnaps (1906-1981), decennialang een vertrouwd figuur in Kapellen. Een portret van hem krijgt een prominente plaats in de bezoekersruimte van het Erfgoedcentrum.

Het gemeentebestuur heeft een schilderij met een portret van Jozef Wagemaekers, ofwel Jefke Schnaps, dat lag opgeslagen in de kelder van het gemeentehuis Beukenhof, geschonken aan de Heemkring Hoghescote. Bedoeling is om deze dorpsfiguur verder te laten leven bij de volgende generaties Kapellenaars. "De melkboer, met paard en kar, was een vertrouwd figuur in het straatbeeld", zegt burgemeester Dirk Van Mechelen (Open Vld).


André De Vleeschouwer, voorzitter van de heemkring, is tevreden met de nieuwe aanwinst. "We zullen het een prominente plaats geven in de bezoekersruimte van het Erfgoedcentrum. Jozef Wagemaekers werd in 1906 geboren maar heel Kapellen kende hem als Jefke Schnaps of Jefke de melkboer. Vanaf zijn 14de ging hij met zijn vader op melkronde en na de Tweede Wereldoorlog nam hij de zaak over. Hij bleef melkboer tot in 1980 en in die 60 jaar groeide hij uit tot een onderdeel van het straatbeeld. Ofwel bleef zijn paard trouw wachten als zijn baasje op café zat, om Jefke daarna veilig thuis te brengen, ofwel wandelde het paard alleen naar huis in de Plasstraat en volgde Jefke later."

Melkventer Jefke Schnaps en zijn paard.
RV Melkventer Jefke Schnaps en zijn paard.

Borrels

Jefke zorgde voor legendarische verhalen zegt André De Vleeschouwer. "Kapellen was zijn enige dagelijkse melkronde. Jefke werkte zeven dagen op zeven en deed met iedereen een babbel. Het kon hem niet schelen hoe laat hij weer thuis was. Ook een café kon hij moeilijk voorbij gaan. Reken daar soms nog wat borrels bij die hij onderweg kreeg en dan was het geen overbodige luxe dat zijn paard de weg naar huis kende. Veel inwoners keken niet meer op als ze een melkkar zagen, getrokken door een paard, maar er nergens een begeleider te bespeuren was. Hoe hij de paarden opleerde, is een raadsel gebleven maar het paard respecteerde de verkeersregels en hield halt waar nodig. Jefke heeft er ook voor gezorgd dat veel kinderen hun angst voor paarden hebben overwonnen."


Zoon Raymond Wagemaekers is tevreden met de ode aan zijn vader. "In die bijna 60 jaar heeft mijn vader met een stuk of zes paarden gereden. Zijne Pol was de beste. Daar heeft hij 28 jaar mee gereden. Zijn laatste paard kwam van een ijsventer die was gestopt. Iedereen schrok dat hij deze "afdanker" overnam."

Jefke en enkele kinderen duwen de kar verder.
RV Jefke en enkele kinderen duwen de kar verder.

Brand

"Het duurde echter niet lang of beiden vormden een geheel. Vader heeft nooit een proces verbaal gekregen maar wel twee ongelukken. Telkens reed een wagen achteraan tegen de kar. Die is ook eens in brand gevlogen." Naast melkboer koerste Jefke ook enkele jaren bij de liefhebbers. Hij won een wedstrijd in Hoogboom in de sprint tegen Louis Duerloo, die later bij de profs Belgisch kampioen werd en de Ronde van Vlaanderen won.