"Een kassei, da's cultureel erfgoed"

LEO MEES BEZIT UNIEKE, STEENGOEDE VERZAMELING

Leo Mees verzamelde intussen al 52 verschillende soorten kasseien.
Foto Alfons Schryvers Leo Mees verzamelde intussen al 52 verschillende soorten kasseien.
Je hebt mensen die hun verzameling opbergen in doosjes of mappen, maar Kapellenaar Leo Mees (46) ziet het groter. Hij kan wel eens de enige in ons land zijn die een collectie kasseien van over heel de wereld heeft. "Momenteel heb ik al 52 soorten. Dit is zonder twijfel Vlaams cultureel erfgoed."

Leo's liefde voor kasseien komt niet uit de lucht gevallen.


"Onder de firmanaam Bestratingen Mees heb ik al bijna twintig jaar een eigen bedrijf gespecialiseerd in het aanleggen van opritten bij particulieren, zowel in binnen- als buitenland. Er gaat immers niets boven de oerdegelijkheid van een kassei. Omdat ze steeds moeilijker te vinden zijn, ben ik begonnen met mijn verzameling. Telkens ik een speciale opdracht, of bestelling, kreeg hield ik één kassei bij om mijn verzameling aan te vullen. Gemakkelijk is dat niet, want tegenwoordig gebruikt men veel betonstenen. Maar een betonsteen kan niet tippen aan de vorm en degelijkheid van een kassei."


De verzameling van Leo telt momenteel 52 stuks, met als zeldzaamste exemplaar de Zweedse graniet in een lichtroze kleur. "De typische kleur komt van een lokale steengroeve, die nu helaas is uitgeput. Hij weegt 6 tot 7 kilo en kost 12 euro per stuk."

Fortuin onder de grond

Volgens Leo zijn de beste kasseien nog altijd de Vlaamse Napoleons- of vossekoppen.


"Spijtig genoeg zijn die in ons land bijna uitgeput en meestal alleen nog uit afbraak te verkrijgen. Er zit nog steeds voor een klein fortuin aan kasseien onder de grond. Bijvoorbeeld toen de vroegere polderdorpen onder een laag opgespoten grond verdwenen, is geen enkele kasseiweg uitgebroken. Bovendien zijn er in Vlaanderen al veel kasseiwegen verdwenen onder een dikke laag asfalt. Toch blijven kasseiwegen tot de verbeelding spreken. Denk maar aan wielerwedstrijden, zoals de Antwerp Port Epic, maar natuurlijk ook Parijs-Roubaix. Daarom pleit ik om de kassei uit te roepen tot Vlaams cultureel erfgoed."


Als alternatief voor de zeldzamer wordende Vlaamse kasseien worden nu kasseien ingevoerd uit Aziatische landen.


"Daar zijn nog voldoende steengroeven. Ik spreek niet graag over namaak want natuursteen blijft natuursteen, dus er komen steeds soorten bij."

Enkel opvallendste

Voor Leo is dat geen reden om zijn verzameling stop te zetten.


"Ik kan geen kasseien weigeren. Elke steen is anders. Enkel de opvallendste exemplaren komen in mijn verzameling."