Voetbalcomplex FC Eendracht te koop

CLUB BLIJFT TOT 2037 OP SITE, NADIEN AFHANKELIJK VAN NIEUWE EIGENAAR

Voorzitter Dirk Christiaens aan de voetbalvelden van FC Eendracht.
Foto Lukas Voorzitter Dirk Christiaens aan de voetbalvelden van FC Eendracht.
Het voetbalcomplex van FC Eendracht langs de Oostdijk staat te koop. Huidig eigenaar en gewezen voorzitter Louis Symons verkoopt de terreinen wegens gezondheidsredenen. De voetbalclub kan wel nog tot 2037 op de site blijven, maar nadien is de toekomst afhankelijk van de nieuwe eigenaar. De club overweegt een crowdfunding om de terreinen zelf te kopen.

75.000 euro. Voor dat bedrag staan de twee voetbalvelden, de kantine en de kleedkamers van FC Eendracht Kapelle-op-den-Bos te koop. Louis Symons, huidig eigenaar van de terreinen en vijftig jaar lang voorzitter van de voetbalclub, wil de gronden wegens gezondheidsredenen van de hand doen. "Ik blaas deze week 83 kaarsjes uit en heb inmiddels al een operatie aan mijn hart achter de rug. Aangezien de kinderen geen interesse hebben voor de site, ben ik gedwongen om te verkopen. In eerste instantie zat ik met de club rond de tafel, maar daar heeft men de middelen niet om de site te kopen. Uiteraard hoop ik dat de nieuwe eigenaar ervoor kiest om de voetbal er te behouden."


Aangezien er op de terreinen een recht van opstal geldt, mag de club er wel al zeker tot 2037 blijven. "Maar of we nadien nog gebruik mogen maken van de terreinen, hangt van de nieuwe eigenaar af", aldus een zichtbaar ongeruste Dirk Christiaens, voorzitter van FC Eendracht Kapelle-op-den-Bos. "Als die het niet ziet zitten dat er nog op gevoetbald wordt, dan moeten we hier binnen twintig jaar weg. Waar naartoe is een groot raadsel. Er zijn geen terreinen meer beschikbaar, dus de kans is reëel dat een vertrek het einde van onze club betekent."

Crowdfunding

Al bestaat er evenwel nog een waterkans dat de voetbalclub de terreinen alsnog zelf koopt. "We hebben namelijk overwogen om met een crowdfundingsactie te starten", aldus nog voorzitter Dirk Christiaens. "Al beseffen we dat het niet evident zal zijn om 75.000 euro in te zamelen, maar het is wel een denkpiste. Zonder zo'n crowdfundingsactie kan de club het voetbalcomplex niet kopen, want dan zou iemand van het bestuur borg moeten staan. Onze liefde voor de club en het voetbal mag dan wel bijzonder groot zijn, maar dit ziet niemand zitten."


De gemeente is alvast niet (meer) geïnteresseerd in het voetbalcomplex. "Jaren geleden hebben we een bod gedaan op de site, maar dat bedrag was toen blijkbaar te laag", zegt sportschepen Freddy De Ruysscher (sp.a). "Dat bod ging echter gepaard met fusiegesprekken tussen FC Eendracht Kapelle-op-den-Bos en FC Ramsdonk. Kwam zo'n fusie er, dan zouden we 300.000 euro investeren in het voetbal. Maar de gesprekken sprongen af, waardoor dat investeringsbedrag weg viel. Vandaag hebben we geen interesse meer in de terreinen aan de Oostdijk."


FC Eendracht Kapelle-op-den-Bos werd in 1945 opgericht en telt vandaag zowat 300 leden.