Van 7 naar 4 jaar met uitstel voor moordpoging op vrouw

Een 62-jarige man is door het Brusselse hof van beroep veroordeeld tot een celstraf van vier jaar met uitstel voor een moordpoging op zijn vrouw. In eerste aanleg kreeg hij nog een effectieve straf van 7 jaar. Reden van de opmerkelijke strafvermindering? Het slachtoffer woont nog steeds samen met de beklaagde en verzorgt haar man die met een zwakke gezondheid kampt.

Het drama speelde zich anderhalf jaar geleden af in hun woning in Kapelle-Op-Den-Bos. Ludovic D.B. moest vier jaar geleden een operatie ondergaan, waarna hij niet langer kon gaan werken. Hij raakte verslaafd aan alcohol en zijn vrouw werd meegezogen in de neerwaartse spiraal. Hun relatie raakte in het slop en op 28 maart 2016 volgde het trieste dieptepunt in een reeks stevige ruzies. De zestiger belde een vriend des huizes met de melding dat hij zijn vrouw, met wie hij al 34 jaar een koppel vormde, zou vermoorden. Daarop nam hij een windel uit het medicijnenkastje en probeerde haar te wurgen. De windel begaf het echter en de toegesnelde vriend kon D.B. bedaren.

"Ziek en zorgbehoevend"

Vorige zomer kreeg de man een effectieve celstraf van 7 jaar. "De beklaagde minimaliseert de feiten en ziet de ernst van zijn eigen psychologische problemen niet in. Bovendien blijkt uit het psychiatrisch verslag dat er een grote kans op recidive is, en dat hij een ernstig gevaar voor de samenleving vormt", klonk het toen in het vonnis. Het hof floot de eerste rechter nu terug. "De beklaagde is ziek en hulpbehoevend. Zijn echtgenote dient hem thuis de nodige zorgen toe. De politie stelde twee maanden geleden vast dat de verstandhouding tussen beiden zeer goed is.Het is dus in het belang van zowel de beklaagde als het slachtoffer dat de man thuis kan blijven en er verzorgd wordt door zijn echtgenote", oordeelde het hof. Zijn advocate Cecile Kenis is zeer tevreden met het arrest. "Na meer dan een jaar voorhechtenis in de gevangenis van Sint-Gillis moet hij niet meer terug. Zijn vrouw is hem altijd blijven steunen en beiden hebben enorme stappen gezet." (WHW)