Strijd met drie om de sjerp

Burgemeester Edward De Wit wil ook de komende zes jaar de sjerp omgorden.
Lukas Burgemeester Edward De Wit wil ook de komende zes jaar de sjerp omgorden.
Burgemeester Edward De Wit (CD&V) wil nog een laatste keer de sjerp bemachtigen, maar zal ongetwijfeld tegen zijn coalitiepartner moeten opboksen. Die komt niet onder de naam sp.a op, maar wel onder ProKa. En wat met N-VA? De partij was in 2012 de grootste, maar werd door het akkoord tussen CD&V en sp.a alsnog naar de oppositiebanken verwezen. Neemt de partij revanche?

Met acht zetels was N-VA zes jaar geleden de grote winnaar in Kapelle-op-den-Bos, maar uiteindelijk werd de partij alsnog de grote verliezer. CD&V en sp.a, respectievelijk zes en vijf zetels, gooiden het op een akkoordje en bemachtigden zo een meerderheid van 11 op 21 zetels. N-VA belandde op de oppositiebanken. "Die 'coup' is toch blijven hangen in het dorp", zegt Renaat Huysmans, lijsttrekker van N-VA. "We hopen op 14 oktober onze acht zetels te behouden of te groeien en verwachten dat de huidige coalitie haar meerderheid van elf zetels niet zal behouden. Dat betekent dat we - in tegenstelling tot zes jaar geleden - mee kunnen onderhandelen. Indien ik zelf de kans krijg om burgemeester te worden, zal ik de sjerp combineren met mijn dokterspraktijk."

Huidig burgemeester

Edward De Wit (CD&V) laat weten dat hij met iedereen rond de tafel wil zitten indien zijn partij aan zet is. "Maar ik besef dat de verkiezingen helemaal anders zullen zijn dan zes jaar geleden. Sp.a komt voortaan onder ProKA op, Else De Wachter (sp.a) zegt de politiek vaarwel en tot slot diende het Vlaams Belang geen lijst in. De 276 stemmen die de rechtse partij in 2012 behaalde, moeten nu ook ergens naartoe. Daardoor is het koffiedik kijken wie aan zet zal zijn." De burgervader wil ook even duidelijkheid scheppen omtrent zijn intenties. "Er doen geruchten de ronde dat - indien ik de sjerp opnieuw mag omgorden - ik de termijn niet uit zou doen. Dat klopt dus absoluut niet."

Hugo De Haes, lijsttrekker van ProKA en huidig eerste schepen, doet naar eigen zeggen een gooi naar de sjerp. "Ondanks dat we een nieuwe lokale en onafhankelijke beweging zijn, zijn de verwachtingen hoog gespannen", klinkt het. Voor Groen is het dan weer zaak om haar twee zetels van 2012 uit te breiden wil het mee aan tafel kunnen schuiven voor de coalitiegesprekken.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Denis De Buyser

    Dat hij de eer aan zichzelf houdt en opstapt er zijn genoeg domme en dure dingen geweest de laatste 12 jaar. Dag Edward, tot nooit meer op een regeerstoel in Kapelle.