Kerkhoven Kapelle-op-den-Bos krijgen kunstgras en een digitaal gravenplan

De begraafplaats van Kapelle-op-den-Bos stond in een recent verleden nog vol metershoog onkruid.
Lukas De begraafplaats van Kapelle-op-den-Bos stond in een recent verleden nog vol metershoog onkruid.
Het schepencollege van Kapelle-op-den-Bos gaat de drie begraafplaatsen vergroenen. Niet alleen om van de kerkhoven echte rustplekken te maken, maar ook om onkruid te weren. “We kiezen namelijk voor kunstgras om het onderhoud te vergemakkelijken”, zegt bevoegd schepen Lena Ghysels (N-VA).

De veranderingen aan de kerkhoven komen er omdat de begraafplaats in het centrum van Kapelle-op-den-Bos met plaatsgebrek kampt. Om de indeling van de begraafplaatsen te vergemakkelijken, kocht de gemeente een nieuwe software aan. Die software maakt de intekening en de nummering van de graven op een grondplan mogelijk. “De digitalisering moet het beheer van de begraafplaatsen bevorderen”, zegt schepen Lena Ghysels. “Zeker in verband met concessies zal dit de werking gemakkelijker maken. Nu zijn verschillende concessies vervallen, maar de opvolging ervan verloopt niet zo vlot. Graven waarvoor niet meer betaald wordt, zullen weggehaald worden om het plaatsgebrek aan te pakken.”

Kunstgras

Daarnaast wil het gemeentebestuur de kerkhoven vergroenen. “Nu zijn het vooral grijze zones, terwijl een kerkhof net een rustplek moet zijn”, aldus nog de schepen. “In het verleden kampten we ook met onkruid op de begraafplaatsen en de vergroening moet ook die problematiek aanpakken. Zo zal kunstgras aangelegd worden tussen de graven. Daarnaast zullen we voor bomen kiezen die hun bladeren niet verliezen. Op die manier worden de kerkhoven onderhoudsvriendelijker. Voorts komen er rustpunten met zitbanken.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.