Buurt is losliggende 'varkensruggen' beu

STAD MECHELEN ZAL BETONNEN BLOKKEN LANGS MECHELSEWEG VERVANGEN DOOR PAALTJES

Terry Christiaens, Bart De Gendt, Els De Smedt en Ronan Christiaens bij de losliggende betonnen blokken.
Lukas Terry Christiaens, Bart De Gendt, Els De Smedt en Ronan Christiaens bij de losliggende betonnen blokken.
Na een zoveelste ongeval hebben de bewoners van de Mechelseweg in Kapelle-Oost het helemaal gehad met de 'varkensruggen' tussen het fietspad en de rijweg. De betonnen blokken werden door de stad Mechelen geplaatst om de veiligheid van de fietsers te verhogen, maar hebben een averechts effect volgens de buurt. Daarom startten ze met een petitie. Inmiddels is beslist om de blokken te vervangen door paaltjes.

Het was de stad Mechelen die de zogenaamde varkensruggen jaren geleden plaatste langs de Mechelseweg, die aan de ene kant van de rijweg op het grondgebied van Kapelle-op-den-Bos ligt en aan de overkant in Mechelen (en daar de benaming Kapellebaan kreeg). Met de betonnen blokken wilde de stad de veiligheid voor de fietsers verhogen.

Miserie troef

Er werd door automobilisten namelijk te vaak op het fietspad gereden wanneer ze moesten uitwijken voor een tegenligger. De varkensruggen werden dan ook tussen het fietspad en de rijweg geplaatst.


"Maar sinds ze hier liggen, is het miserie troef", zegt buurtbewoonster Terry Christiaens. "De blokken liggen los en worden daarom om de haverklap verplaatst. Bovendien hebben ze geen opvallende kleur, waardoor ze in het donker amper te zien zijn. Daardoor zijn hier al heel wat ongevallen gebeurd."


Zo ook afgelopen vrijdag, toen Els De Smet uit Leest (Mechelen) met haar wagen over één van de betonblokken reed. "Door de lange rij geparkeerde wagens moeten automobilisten die uit de richting van Kapelle-op-den-Bos komen, voorrang verlenen voor voertuigen die uit Mechelen komen", doet ze het verhaal. "Twee tegenliggers besloten echter niet te wachten, waardoor ik moest uitwijken. Daardoor ramde ik één van de varkensruggen. Gevolg: zware schade aan mijn wagen. De omwonenden lieten me meteen weten dat ik verre van de eerste was wiens wagen schade opliep door de betonnen blokken."


Omdat het lang niet het eerste incident was, is de buurt met een petitie gestart. "De blokken moeten weg", zegt Ronan Christiaens, broer van buurtbewoner Terry en lid van Groen Kapelle-op-den-Bos. "Ze zijn levensgevaarlijk en liggen los, waardoor ze regelmatig op het fietspad gegooid worden. Een betere oplossing voor de verkeersproblemen is het inlassen van eenrichtingsverkeer, maar daar heeft men geen oren naar."

Paaltjes

Mechels schepen van Mobiliteit Marina De Bie (Groen) zegt dat inmiddels beslist werd om de varkensruggen weg te halen. "Ze werden jaren geleden geplaatst om een duidelijk onderscheid te maken tussen het fietspad en de rijweg", klinkt het. "Maar het klopt dat er inderdaad wat problemen mee zijn. Daarom worden ze vervangen door paaltjes. De timing voor de uitvoering van de werken ken ik echter niet, maar er is dus wel een oplossing in de maak. De vraag voor eenrichtingsverkeer in de Kapellebaan/Mechelseweg is niet aan de orde."


Opvallend: haar collega in Kapelle-op-den-Bos, Freddy De Ruysscher (sp.a), was nog niet op de hoogte van de beslissing om de varkensruggen weg te halen. "Nochtans hebben we Mechelen al verschillende keren gevraagd om in te grijpen, maar we kregen geen reactie. Of de paaltjes de ideale oplossing zijn, is maar de vraag, want als wagens neus aan neus staan, kunnen ze helemaal niet meer uitwijken en zit alles vast."