"Hij stuurde zijn hond op ons af"

ZWANGERE VROUW EN VRIEND AANGEVALLEN DOOR DUITSE HERDER BUURMAN

Xavier Mercier en zijn hoogzwangere vriendin Camille Noël liggen in het ziekenhuis na een aanval van de hond van hun buurman.
David Legreve Xavier Mercier en zijn hoogzwangere vriendin Camille Noël liggen in het ziekenhuis na een aanval van de hond van hun buurman.
Een burenruzie is in de Donkereham geëscaleerd tot een waar drama. Na een verhitte discussie over elkaars honden, heeft de Duitse herdershond van de ene man zijn buurvrouw aangevallen. De vrouw is acht maanden zwanger en ligt in het ziekenhuis, herstellend na een operatie. "Maar met de baby gaat alles goed."

"Dit is een regelrechte schande", zegt Pascale Nizet, mama van de 19-jarige Camille Noël. "Mijn dochter moet over zes weken bevallen, maar ze is volledig getraumatiseerd. Ze durft zelfs niet naar huis, na alles wat er gebeurd is." Noël woont samen met haar vriend Xavier Mercier (23) en diens zus in hun appartement in de Donkere Ham, met hun drie honden. Wat zaterdag een gezellig dagje had moeten worden, draaide uit op een dramatische namiddag. Na een meningsverschil met de buurman werden zij en haar vriend aangevallen door diens Duitse herder. Camille Noël kwam zelf zwaar ten val op de zijkant van haar buik.

De bijtwonden aan het been van Camille Noël.
David Legreve De bijtwonden aan het been van Camille Noël.

Agressief beest

"Mijn schoonzus liet haar hond uit in de wei naast ons huis", zegt Noël, die zeker nog tot donderdag in het ziekenhuis moet blijven, waar ze herstelt van haar wonden. "Plots verscheen de Duitse herder van onze buurman, die de hond van mijn schoonzus probeerde te grijpen. Het is een heel agressief beest en het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt. Mijn vriend ging bij hem aanbellen om te zeggen dat het zo niet langer kon en hij zijn hond aan de leiband moest houden."


Maar die waarschuwing viel volgens Mercier niet in goede aarde. "Hij werd erg kwaad en stuurde zijn hond op me af. Ik hoorde hem duidelijk 'pak' zeggen", zegt Mercier. "Op dat moment kwam er net een auto voorbij in de straat, ik ben er meteen ingesprongen om mezelf te beschermen." De bestuurder van de wagen bleek een vriend van buurman M.B. te zijn. Mercier zat als een rat in de val. "Ik smeekte hem zijn hond tegen te houden, maar hij liet hem begaan."

"Verschrikkelijk toegetakeld"

Noël zag hoe haar vriend in de problemen zat en wilde hem komen helpen. De hond veranderde van slachtoffer en beet verschillende keren in het been van de zwangere vrouw. Ze viel op de grond. "Gelukkig viel ze op haar zij en niet op haar buik, dat heeft haar kindje gered", zegt haar moeder Pascale Nizet. "Maar haar been is verschrikkelijk toegetakeld." Toen Mercier zag in welk gevaar zijn vriendin zich verkeerde, liep hij de auto uit en wierp zich voor de hond. "Het was ik of mijn vriendin. Camille is zo naar binnen kunnen strompelen." Uiteindelijk kwamen de politie en hulpdiensten ter plaatse. Het koppel moest meteen naar het ziekenhuis.

Burenruzie

"Allemaal leugens", reageert buurman M.B.. "Mijn hond zou zoiets nooit doen, het is een braaf dier. Ja, hij heeft hen inderdaad gebeten, maar ik heb hem nooit bevolen aan te vallen." Volgens M. kwam Mercier om een heel andere reden aankloppen. "Hij vond dat mijn hond te veel lawaai maakte. Hun honden, twee Amerikaanse staffords en een rottweiler komen mij en mijn hond steeds uitdagen. Ze hebben me zelfs al gebeten" aldus M.. Mercier zou hem ook een kaakslag gegeven hebben toen hij kwam klagen over het geluidsoverlast. "Natuurlijk is mijn hond zijn baasje komen beschermen. Hij is als een kind voor mij en doet alles om me te verdedigen", besluit M.B..


De politie is intussen een onderzoek gestart naar de burenruzie.