Vrijspraak voor ‘dief’ die net op tijd wegvlucht

illustratie
Geert De Rycke illustratie
Een Roemeen is vrijgesproken voor een winkeldiefstal in een Kruidvat-filiaal in Kampenhout. Tijdens zijn rooftocht door de winkel merkte hij dat de winkelbediende hem in het oog hield. Daarom vluchtte hij zonder buit weg. “Zelfs al had hij de bedoeling om te stelen, dan nog heeft hij vrijwillig deze poging gestaakt”, aldus de rechter.

Damir R. dacht op 17 april 2018 nog een een goede slag te kunnen slaan. Hij laadde zijn winkeltas vol met de duurste cosmetica (in totaal 2.000 euro) en zocht een goed moment om hiermee de winkel te verlaten. Een oplettende winkeldetective vond dat hij zich verdacht gedroeg en besloot hem te volgen tot aan de kassa. R., een doorgewinterde winkeldief, had dit echter in de gaten en besloot eieren voor zijn geld te kiezen. Hij liet het mandje staan in de winkel en spurtte naar zijn wagen, waarna hij zonder buit met gierende banden vertrok. Het parket had een celstraf van 1 jaar met uitstel gevorderd voor poging diefstal maar ving bot voor de Brusselse correctionele rechtbank.

“Gevuld strafregister volstaat niet”

“Het is niet omdat het strafregister van beklaagde goed gevuld is en omdat hij zich verdacht gedroeg, dat het vaststaat dat hij de intentie had om te stelen. En zelfs al had hij de bedoeling om te stelen, dan nog heeft hij vrijwillig deze poging gestaakt”, oordeelde de rechter waarna hij de man vrijsprak, omdat hij juridisch gezien geen misdrijf pleegde. 

Opmerkelijk: man stuurde zijn kat naar de rechtbank. Maar ook zonder verdediging werd hij dus vrijgesproken. 
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hans Witte

  Vrijwillig gestaakt? Hij wist dat hij ging betrapt worden.

 • Alex Zoete

  Ik woon al jaren in Roemenie en blijft mij verbazen hoeveel kleren hier te koop zijn met vlaamse tags langs straat.

 • gerard wauters

  Maar in feite heeft ij niet gestolen, want hij liet zijn mandje staan. Maar aan de andere kant had hij al in het gevang moeten zitten, of terug in zijn thuisland. Belgie maakt zijn reputatie als speeltuin voor criminelen weer waar.

 • Tamara Engels

  Na de twee eerste woorden te lezen gaf ik het al op z'n begreep ik de situatie..

 • Yves Van Rossem

  "Zelfs al had hij de bedoeling om te stelen, en was zijn mandje al gevuld met zijn buit, dan nog heeft hij vrijwillig deze poging gestaakt”, oordeelde de rechter waarna hij de man vrijsprak ... Men moet vooral de criminelen een riem onder het hart steken ... dat is tenminste een rechter naar mn hart