Vaart zwaar vervuild met ruwe olie

GEEN SCHEEPVERKEER MOGELIJK TUSSEN LEUVEN EN KAMPENHOUT-SAS

Het kanaal Leuven-Dijle is over een afstand van 500 meter en in de volledige breedte zwaar vervuild met ruwe olie. Dat gebeurde ter hoogte van Tildonk, in de richting van Mechelen. "Aangezien het om ruwe olie gaat, is de kans groot dat het van een schip afkomstig is", meldt de Leuvense brandweer. De lokale politie onderzoekt de zaak grondig verder.

"Omstreeks 18 uur hebben wij de melding gekregen dat de Vaart zwaar vervuild was ter hoogte van Tildonk, in de richting van Mechelen. Daarop hebben wij de Civiele Bescherming van Liedekerke erbij gehaald. Zij hebben stroomafwaarts een afdamming gelegd. Op die manier willen ze de olie in een trechter krijgen, maar in de Vaart zit nu eenmaal niet veel stroming. Aangezien het dus om bijna stilstaand water gaat, is het niet duidelijk wanneer en of het goedje morgen volledig zal opgezogen zijn", klinkt het bij de Leuvense brandweer.

Slechts één schip

Hoe de smurrie daar precies is terechtgekomen, is voorlopig nog onduidelijk. "Maar omdat het ruwe olie is, vermoeden we dat het afkomstig is van een schip", vertelt de brandweer. Gisteren zou er slechts één schip voorbijgekomen zijn in Kampenhout-Sas, dus mogelijk heeft dat schip er wel iets mee te maken. De lokale politie van politiezone BHK (Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen) onderzoekt de zaak verder. Zij gingen alvast ter plaatse om stalen te nemen.

Milieuschade

Door de dikke brij is het onmogelijk om op dit moment van Leuven naar Mechelen te varen. De scheepvaart op het kanaal werd geblokkeerd vanaf Kampenhout-Sas. Hoe het zit met de milieuschade, is vooralsnog onduidelijk. Ook om de economische schade op te meten, is het nog veel te vroeg. De brandweer zal vandaag om 8 uur kijken hoe het met het goedje gesteld is. Daarna zullen zij de Civiele Bescherming uit Liedekerke verwittigen en meedelen hoe ver de olie in de trechter geraakt is. Vermoedelijk zal er voor de middag alvast geen scheepvaart mogelijk zijn. Hoe het daarna verder moet, is vooralsnog niet duidelijk.