Vaart weer open voor scheepvaart na vervuiling

VIES GOEDJE ZOU AFKOMSTIG ZIJN VAN WERKEN AAN BRUG IETS VERDEROP

Maandagavond kreeg men de melding binnen dat er teervlekken op de Vaart dreven. Die werden eerst ingedamd.
Vertommen Maandagavond kreeg men de melding binnen dat er teervlekken op de Vaart dreven. Die werden eerst ingedamd.
Na een dagje zwoegen heeft de civiele bescherming van Liedekerke het vieze goedje uit het kanaal Leuven-Dijle in Tildonk kunnen halen. De vervuiling zou niet van een schip komen, maar van werken aan de brug even verderop. Die werken zouden mogelijk in de opdracht van Waterwegen en Zeekanaal uitgevoerd zijn, maar dat is voorlopig nog niet volledig duidelijk. Ondertussen kunnen er opnieuw schepen van Leuven naar Kampenhout-Sas en omgekeerd.

"Maandagavond kregen wij de melding dat er grote teervlekken op de Vaart dreven. Zij vormden een dikke koek tussen de brug en 500 meter verder in de richting van Mechelen. De brandweer en de civiele bescherming hebben er alles aan gedaan om de vervuiling zo rap mogelijk op te lossen. Tegelijk zette Waterwegen en Zeekanaal de sluizen te gepasten tijde open. Het positieve aan de hele operatie is dat de vervuiling doorheen het hele proces niet erger is geworden en dat er geen schade is naar het milieu toe", vertelt Wim D'haese, korpschef van de lokale politiezone BHK (Boortmeerbeek-Haacht-Keerbergen). "Omstreeks 14.30 zijn de ruimingswerken afgerond. Al bij al zijn die vlot verlopen. De schepen die sinds maandagavond niet meer van Leuven naar Kampenhout-Sas en omgekeerd konden, konden uiteindelijk toch hun route verderzetten. Twee schepen hebben een tijdlang moeten wachten, eentje moest een klein uur wachten", geeft Kevin Polfliet, de communicatieverantwoordelijke van Waterwegen en Zeekanaal NV, mee.

Gisterennamiddag kon het kanaal Leuven-Dijle weer vrijgemaakt worden.
Vertommen Gisterennamiddag kon het kanaal Leuven-Dijle weer vrijgemaakt worden.

Niet schadelijk

Navraag leert dat de teer niet schadelijk is.Verschillende bronnen meldden gisteren dat de teervervuiling niet van een schip zou afkomstig zijn zoals eerst gedacht werd, maar dat werken aan de brug even verderop aan de basis zouden liggen. De grondpompen zouden tijdens de herstellingswerken van de civiele bescherming ineens terug teer beginnen spuiten zijn. Daarop heeft de civiele bescherming al het vuil uit de put waar de teer vandaag kwam, leeggespoten. Mogelijk werden deze werken aan de brug in de opdracht van Waterwegen en Zeekanaal uitgevoerd, maar dat zal ook nog moeten blijken.

De civiele bescherming kwam de klus klaren.
Vertommen De civiele bescherming kwam de klus klaren.

Stalen genomen

"Wij kunnen op dit ogenblik nog niet uitweiden over de precieze oorzaak in het kader van mogelijke gerechtelijke stappen. Dat moet allemaal nog bekeken worden. Maar de herkomst van de vervuiling is intussen gekend. De juiste omstandigheden van de verontreiniging zijn nog wel niet duidelijk", aldus Polfliet. Waterwegen en Zeekanaal heeft alvast stalen laten nemen. Wat deze hele operatie moet kosten en wie uiteindelijk voor de kosten moet opdraaien, is nog niet geweten. Het betrokken district van Waterwegen en Zeekanaal NV volgt de zaak verder op.