Postuum ereburgerschap en origineel monument voor dichter Marcel Pira

Pira's weduwe Lea en zijn drie dochters namen de oorkonde van het ereburgerschap bij het monument voor de dichter in ontvangst.
Sven Ponsaerts Pira's weduwe Lea en zijn drie dochters namen de oorkonde van het ereburgerschap bij het monument voor de dichter in ontvangst.
In Kampenhout werd dichter Marcel Pira afgelopen weekend postuum tot ereburger benoemd. Tegelijk met de officiële benoeming werd in aanwezigheid van zijn familie aan de kerk van Relst een monument ter zijner nagedachtenis onthuld, en een deel van zijn as uitgestrooid. Marcel Pira overleed op 7 september op 88-jarige leeftijd.

De woordkunstenaar, die in totaal meer dan 4.800 gedichten schreef en zich zo tot een bekend dichter ontpopte, werd in 1929 in Elsene geboren, maar groeide op in het Kampenhoutse gehucht Relst, waar hij ook 34 jaar lang langs de Aarschotsebaan woonde. Vanaf zijn vijftiende schreef hij er gedichten, onder meer over de lokale witloofteelt. "Zelf ken ik Marcel als een 'bon vivant', een levensgenieter met een gulle lach. 'Ne kastaar', zoals we hier zeggen", schetst burgemeester Kris Leaerts (CD&V). "Maar ook als iemand die altijd met zijn geboortedorp verbonden is gebleven. We konden het niet laten voorbijgaan hem met dit ereburgerschap te eren."

Marcel Pira.
Sven Ponsaerts Marcel Pira.

'Witloofstoveke'

In aanwezigheid van weduwe Lea en Pira's drie dochters - onder meer voormalig Mortsels burgemeester Ingrid Pira en Thuis-actrice Ann Pira - onthulde de gemeente als herdenkingsmonument een authentiek 'witloofstoveke', daarop toepasselijk een passage van Pira's 'Het Witloofdorp'. "Waar konden we dit monument beter plaatsen dan op zijn geliefkoosde plekje: aan de kerk, tussen de twee kastelen waarover hij schreef, en pal aan zijn favoriete dorpscafé...", verduidelijkt Leaerts. Omwille van zijn verbondenheid met Relst werd een deel van Pira's as tijdens de ceremonie voor het ereburgerschap op de plaatselijke begraafplaats uitgestrooid. (SPK)