Ook gemeentebesturen doen mee met Tournée Minérale

Ook in Leuven gaan ze de uitdaging aan: 1 maand zonder alcohol.
Vertommen Ook in Leuven gaan ze de uitdaging aan: 1 maand zonder alcohol.
De DrugLijn en Stichting tegen Kanker slaan de handen in elkaar en roepen met 'Tournée Minérale' iedereen op om in februari geen alcohol te drinken. Onder meer Leuven, Kampenhout en Kortenberg doen mee met het initiatief.

"Wie bij de stad een receptie voor de maand februari aanvraagt, zal standaard een alcoholvrij pakket aangeboden krijgen", zegt schepen Bieke Verlinden (sp.a). "We trekken de lijn ook door na de campagne. Organisaties zullen in de toekomst altijd kunnen kiezen voor een alcoholvrije receptie met kwaliteitsvolle alternatieven voor schuimwijn en bier. Zo werkt de stad op een structurele manier aan een alcoholbeleid", besluit schepen Verlinden die gisteren al een alcoholvrije cocktail ging drinken in buurtcentrum Sint-Maartensdal.

Het schepencollege van Kampenhout klinkt met een glaasje water.
Vertommen Het schepencollege van Kampenhout klinkt met een glaasje water.

Recepties met glas water of frisdrank

Ook de Kampenhoutse schepenen willen het een maand zonder alcohol proberen. Om de Tournée Minérale-campagne extra kracht bij te zetten zullen daarom alle gemeentelijke recepties en activiteiten in februari alcoholvrij zijn en houden de schepenen het zelf ook bij een glas water of frisdrank. Personeelsleden van de gemeente en het OCMW die deelnemen aan de actie, krijgen bovendien een attentie in de plaats. De buren uit Kortenberg starten eveneens met een gelijkaardig initiatief. "We kiezen tijdens de gemeentelijke recepties voor een lekkere mocktail om mensen de kans te geven alcohol een maand lang links te laten liggen", zegt schepen Kristien Goeminne (CD&V). "Al blijven we wel nog alcoholische dranken aanbieden, omdat niet iedereen deelneemt aan Tournee Minerale."


Ook jeugdhuis Den Uyl in Everberg doet mee aan de actie en serveert op haar fuif later deze maand eveneens een mocktail. (RDK/KHK/BMK)