Nooit zo veel leegstand

1.474 WINKELRUIMTES IN PROVINCIE RAKEN NIET INGEVULD

Het pand naast de Quick op het Rector De Somerplein staat al heel lang leeg.
Foto Vertommen Het pand naast de Quick op het Rector De Somerplein staat al heel lang leeg.
De leegstand in de winkelstraten in onze provincie is nog nooit zo hoog geweest. In de afgelopen vijf jaar zijn er minstens vijfhonderd winkelpanden leeg komen te staan. "We stimuleren de gemeenten om er ook bedrijven of B&B's in onder te brengen", zegt Sofie Vanhout van Unizo Vlaams-Brabant.

Het gaat niet goed met de winkelstraten in de provincie Vlaams-Brabant. Meer en meer winkelpanden komen leeg te staan en die trend houdt al aan sinds 2011. De cijfers komen van onderzoeksbureau Locatus. In 2011 stonden van alle winkelpanden in de provincie goed 954 panden leeg of 5,4 procent. De situatie is er in de loop van de jaren niet op verbeterd. Sinds dit jaar zijn er zelfs meer dan vijfhonderd panden bijgekomen. In totaal staan er nu zo'n 1.474 panden leeg. Een negatieve trend die ook ondernemersorganisatie Unizo heeft ondervonden.


"Wij zijn nu volop met de steden en gemeenten aan het samenwerken om de leegstand aan te pakken", zegt Sofie Vanhout van Unizo Vlaams-Brabant. "Onder andere met Aarschot, waar het probleem de laatste jaren groot is, hebben we hele goede contacten om het aan te pakken. In september willen we een plan opstellen waar de gemeenten ook echt mee aan de slag kunnen."


Een betere leerling van de klas is Haacht. "Daar wordt slim ingezet om leegstand aan te pakken", klinkt het verder bij Unizo. "Wij stimuleren de gemeenten om niet alleen detailhandel naar de stad te lokken, maar breder te gaan. Waarom kunnen er geen bedrijven, vrije beroepen of bijvoorbeeld B&B's zich vestigen in die gebouwen?"

Weinig variatie

De cijfers tonen verder dat er nog maar weinig veranderd is in variatie aan winkels die onze steden aanbieden. De meerderheid van de winkels biedt levensmiddelen, huis- en tuingerief of mode- en luxeartikelen aan. De afgelopen jaren zijn er wel minder winkels rond vrijetijdsartikelen.