Gemeenteraad stemt slipschool weg en wil voluit voor natuur gaan

Verscholen in het Hellebos - een natuurgebied - ligt al decennialang de slipschool van de federale politie.
Foto Ponsaerts Verscholen in het Hellebos - een natuurgebied - ligt al decennialang de slipschool van de federale politie.
De gemeenteraad in Kampenhout heeft unaniem beslist dat de politieslipschool in natuurgebied Hellebos de deuren moet sluiten. “Een wijziging of verlenging van de vergunning is nu helemaal niet meer mogelijk”, reageert burgemeester Kris Leaerts.

De slipschool van de federale politie in het Hellebos heeft in het verleden al veel stof doen opwaaien. Er werden vorig jaar nog illegaal bomen gekapt en de milieuvergunning bleek vervallen terwijl de site een werkplaats huisvest met transformatoren en luchtcompressoren. Zo worden er naast brandstof en gas ook verschillende autowrakken gestockeerd. Om het natuurdomein in ere te herstellen, werd het punt op de agenda van de gemeenteraad geplaatst. Iedereen stemde in. “We hebben een princiepsakkoord goedgekeurd wat een uitbreiding of wijziging van de vergunning van de slipschool niet meer mogelijk maakt. Zo hebben we een standpunt ingenomen om later te kunnen onderhandelen met de federale en Vlaamse regering”, zegt burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester). “Ondertussen zijn we ook bezig met het omgevingsplan voor Kampenhout waar we onze accenten willen leggen. Het Hellebos moet terug ontwikkeld worden tot natuurgebied.” 

De milieuvergunning voor het terrein is sinds mei 2016 vervallen, maar in het voorjaar van 2018 werden er nog een hele reeks bomen illegaal gekapt

Gwenny De Vroe (Open Vld)

Milieuschepen Gwenny De Vroe (Open Vld) beaamt. “Op het militair domein van het Hellebos in Kampenhout werden er in het voorjaar van 2018 een hele reeks bomen illegaal gekapt. Bovendien bleek de milieuvergunning voor de exploitatie van het terrein als slipschool vervallen sinds 9 mei 2016. De Natuurinspectie heeft vastgesteld dat de toestand zich grotendeels aan het herstellen is. De gekapte bomen zijn verwijderd en de bomen en struiken die geveld werden, zijn terug aan het uitschieten over het grootste deel van de oppervlakte”, zegt De Vroe. 

Bedreiging

Het Hellebos maakt deel uit van de te versterken natuurreservaten en boscomplexen, maar het militair domein brengt de natuur in de buurt in gevaar. De gemeente neemt dan ook gepaste maatregelen. “We kiezen resoluut om de terreinen van het militair domein te bestemmen als natuurgebied, zodat de unieke fauna en flora beschermd wordt en zich opnieuw kan herstellen binnen het complex van het Hellebos. Daarbij hebben we ook aandacht voor het recreatief gebruik zoals wandelen en fietsen”, besluit De Vroe. Verder overleg met de hogere overheden is nu nodig om de procedure te bewerkstelligen. Maar dat is pas voor na de verkiezingen van 26 mei. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • HUGO DEWINTER

    Sluit ineens OTB dan ook maar!! Ligt evengoed in het Hellebos en is pas na de slipschool gebouwd in bosgebied!