Fietsendieven sloegen 15 keer toe over heel het land

justitiepaleis, waar de zaak zal gepleit worden
Baert Marc justitiepaleis, waar de zaak zal gepleit worden
Voor de Brusselse correctionele rechtbank is het proces van start gegaan tegen acht personen die deel zouden uitgemaakt hebben van een Roemeens-Moldavische bende. De bende zou tussen 13 maart 2017 en 16 december 2017 15 inbraken in fietsenwinkels gepleegd hebben. De inbrekers gingen er vandoor met dure koersfietsen en mountainbikes, voor een totale waarde van om en bij de 500.000 euro. Het dossier wordt wel pas op 3 december behandeld.

De bende werd begin 2018 opgerold door de federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde. Na een eerste diefstal in een fietsenwinkel in Kampenhout in het voorjaar van 2017 konden de speurders linken leggen naar andere diefstallen in fietsenspeciaalzaken in Beernem, Wetteren, Eghezee, Borgworm, Beringen, Diest, Lebbeke, Geraardsbergen en Florennes. De inbraken werden voornamelijk gepleegd tijdens een weekend of een verlengd weekend. 

De daders maakten gebruik van gehuurde bestelwagens of gingen eerst een lichte vrachtauto stelen om hun latere buit, dure koersfietsen en mountainbikes, te vervoeren. Een aantal van de diefstallen werd gepleegd langs het dak van de fietsenwinkel. Begin 2018 kon de FGP vijf verdachten oppakken, waarna ze ook de identiteit konden achterhalen van één van de buschauffeurs die de fietsen naar Roemenië bracht, en van de heler van de gestolen fietsen. Het bleek te gaan om een fietsenwinkeluitbater uit Piatra Neamt, in het noorden van Roemenië. 

In de lente van 2018 konden twee Belgische speurders daar een deel van de buit recupereren en in mei 2019 verwees de Brusselse raadkamer uiteindelijk 8 verdachten door naar de correctionele rechtbank. Het gaat om een Moldavische opdrachtgever en leider van de criminele organisatie, vier mannen die de inbraken effectief pleegden, de Roemeense buschauffeur die gestolen fietsen naar Roemenië overbracht en de eigenaar van de fietsenwinkel in Piatra Neamt.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.