Brand bij Renewi: geëvacueerde buurtbewoners mogen terug naar huis

De bewoners van de Tuinwijk in Haacht laten weten dat ze in de cafetaria van sportcomplex Den Dijk zitten.
Vertommen De bewoners van de Tuinwijk in Haacht laten weten dat ze in de cafetaria van sportcomplex Den Dijk zitten.
Zo’n 250 bewoners van de omgeving van Kampenhout-Sas zijn vandaag uit hun woningen geëvacueerd en moesten de namiddag in zaal Den Box in Haacht doorbrengen. De regen en de wind bliezen de rook van de brand in afvalverwerkingsbedrijf Renewi naar een woonzone.
De brand blijft smeulen waardoor er sterke rookontwikkeling is die voor hinder zorgt. Door de blijvende laaghangende rook heeft de brandweer geadviseerd het gemeentelijk noodplan af te kondigen in de gemeentes.
Vertommen De brand blijft smeulen waardoor er sterke rookontwikkeling is die voor hinder zorgt. Door de blijvende laaghangende rook heeft de brandweer geadviseerd het gemeentelijk noodplan af te kondigen in de gemeentes.

“In overleg met de provinciegouverneur hebben wij met de gemeentes Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek een gecoördineerd rampenplan afgekondigd”, zo zegt Kampenhouts burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester). “Daar waar het dinsdag eerst om een gecontroleerde brand ging, is die ‘s nachts omgeslagen door de regenval en de gedraaide wind. Daardoor hebben wij uit voorzorg het rampenplan in werking gesteld, om zo de gezondheid van de bevolking voorop te stellen. In de geëvacueerde driehoek Vaart-N21-Grote Baan/Elleveldweg wonen zowat 600 mensen. Daarvan zijn er in de namiddag 250 naar complex Den Box in Haacht overgebracht. Zij hebben daar enkele uren doorgebracht en konden na een avondmaaltijd terug naar huis”, vertelt Leaerts.

Persconferentie na evacuatie na industriebrand. Links Tom Van de Auwera (plaatsvervangend burgemeester Haacht), in het midden Kris Leaerts (burgemeester Kampenhout), rechts Karin Derua (burgemeester Boortmeerbeek).
Vertommen Persconferentie na evacuatie na industriebrand. Links Tom Van de Auwera (plaatsvervangend burgemeester Haacht), in het midden Kris Leaerts (burgemeester Kampenhout), rechts Karin Derua (burgemeester Boortmeerbeek).

Ondertussen voerde de civiele bescherming metingen uit, zowel op de site van Renewi als erbuiten. “Er zijn zestien metingen gebeurd door de civiele bescherming buiten de site en er is geen enkele overschrijding van giftige stoffen vastgesteld. Op de site zijn er wel enkele overschrijdingen genoteerd”, bevestigt Leaerts. Het gaat om de giftige vloeistof waterstofcyanide, oftewel blauwzuur. Bij de brand en in de hele nasleep ervan vielen geen gewonden. Een brandweerman werd dinsdag naar het ziekenhuis gebracht omdat hij bevangen was geraakt door de extreme warmte. Hij verkeert ondertussen terug in een gezonde toestand.

Vertommen

Cella Vanhoeyveldt (78) en André Leblanc (79) moesten hun woning in de Tuinwijk in Haacht verlaten. “Ik had erg slecht geslapen na de brand”, zegt Cella. “Ik kon niet slapen van de rookgeur. De rook pikte in mijn keel en stonk echt verschrikkelijk. Laat ons hopen dat die verbrandingsoven waar al lang sprake van is, er niet zal komen. Anders kan dit wel vaker voorvallen”, zo klinkt het bij het koppel dat in de cafetaria van Den Dijk iets ging drinken.

Cella Vanhoeyveldt (78) en André Leblanc (79) moesten hun woning in de Tuinwijk in Haacht verlaten.
Vertommen Cella Vanhoeyveldt (78) en André Leblanc (79) moesten hun woning in de Tuinwijk in Haacht verlaten.

Gertie, Marc, Pili en hond Garcia verbleven op Camping Veronique in de Vaartstraat in Kampenhout, maar ook die zone werd door de politie ontruimd. “De politie is tegen ons komen zeggen dat we onze spullen moesten pakken en naar zaal Den Box in Haacht moesten gaan. Er hing al de hele dag een rubbergeur in de lucht dus dat verbaasde mij niet. Ik heb er zelfs keelpijn van gekregen”, vertelt Pili.

Gertie (midden)en Pili (rechts) moesten samen met hond Garcia Camping Veronique verlaten. Zij vertellen aan onze journalist (links) wat er net gebeurde.
Vertommen Gertie (midden)en Pili (rechts) moesten samen met hond Garcia Camping Veronique verlaten. Zij vertellen aan onze journalist (links) wat er net gebeurde.
De geëvacueerden in zaal Den Box.
Vertommen De geëvacueerden in zaal Den Box.
Evacuatie na industriebrand Haacht kampenhout
Vertommen Evacuatie na industriebrand Haacht kampenhout

Zij konden op het einde van de dag terug naar huis. De bewoners mochten ramen en deuren terug openen en ook de ventilatiesystemen mochten terug ingeschakeld worden. Rest de vraag of er een plaats is voor bedrijven zoals Renewi vlakbij een woonwijk. “Het gebouw is total loss, dus op dit moment stelt die vraag zich niet. Maar blusinstallaties en warmtedetectiesystemen moeten volledig in orde zijn, en dat is iets waar we in de toekomst zeker aan moeten werken”, vindt burgemeester Leaerts.

De politie droeg mondmaskers om geen rook in te ademen.
Vertommen De politie droeg mondmaskers om geen rook in te ademen.
Ook de gemeentewerkers droegen beschermende maskers.
Vertommen Ook de gemeentewerkers droegen beschermende maskers.

Problemen met meldingssysteem BE-Alert

De bewoners van Kampenhout, Haacht en Boortmeerbeek die in de ingestelde veiligheidsperimeter wonen, werden via het BE-Alert verwittigd dat ze zich naar complex Den Box in Tildonk moesten begeven. Door een fout in BE-Alert kregen echter enkele duizenden mensen uit Leuven, Herent, Rotselaar, Kortenberg en Keerbergen een sms met de boodschap zich naar Den Box te begeven en dat zorgde bij sommigen toch voor lichte paniek. “Dat is iets wat wij gaan aankaarten bij de crisiscel van de federale overheid. Iemand die langs de betreffende gsm-mast gereden is, is ook gecontacteerd geweest. Maar beter een te grote perimeter, dan een te kleine”, zo klinkt het bij Leaerts. Wat er precies is fout gelopen, is nog niet honderd procent duidelijk want ook mensen die de gsm-mast niet passeerden, kregen een sms om naar Den Box te komen voor evacuatie. “Volgens de lokaal noodplanambtenaar heeft het te maken met het elkaar bijstaan in noodplanning over de grenzen heen. Het belangrijkste is dat iedereen op een correcte manier is geïnformeerd. Het kan zijn dat er op de grenzen een zendmast staat die ervoor gezorgd heeft dat het bereik werd vergroot. Uit dit voorval zijn zeker een aantal lessen te trekken die we zullen meenemen in het gebruik van de toepassing”, meent Peter Mertens van het Crisiscentrum.

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.
Bij afvalverwerkingsbedrijf Renewi ontstond gisteren een stevige industriebrand.
Marc De Roeck Bij afvalverwerkingsbedrijf Renewi ontstond gisteren een stevige industriebrand.

Verontschuldigingen voor overlast

Renewi biedt intussen zijn verontschuldigingen aan voor de overlast die veroorzaakt wordt door de brand in haar Kampenhoutse vestiging. Dat meldt het bedrijf in een persbericht. “Wij doen er als bedrijf alles aan om een brand te voorkomen”, luidt het. “U kunt erop vertrouwen dat wij alle mogelijke voorzorgsmaatregelen nemen om dit te voorkomen.”

“Wij willen dan ook onze excuses aanbieden voor de mogelijke overlast die de omwonenden momenteel ondervinden”, meldt Renewi. “Onze dank gaat uit naar onze eigen mensen voor de verleende assistentie en uiteraard ook naar de hulpdiensten voor hun adequate handelen.”
3 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Albert De Vries

    Mooi dat Renewi hun excuses aanbiedt voor de overlast. Maar, Renewi, "waar" en met welke referentie kunnen de getroffen mensen terecht met hun schadeclaims (extra kosten, loonverlies, onderhoud ventilatiesystemen,...) t.g.v. deze brand bij Renewi, bijhorende evacuatie,... Niets mis mee toch, Renewi is vast en zeker verzekerd tegen brand

  • Alain Maes

    Voor de zoveelste keer, blijkbaar te veel huisvuil, een open carpool vuilnisbelt en dit in de buurt van woningen, schandalig, dank u gemeente kampenhout voor de gegeven bouwvergunning,vroeger waren het bossen

  • Tim De Witte

    Dus die "lekkere" geur die al sinds gisteren over de omgeving hangt kan geen kwaad... Tja, als er niet-schadelijke rook zou bestaan, vermoed ik dat een afvalverwerkend bedrijf alvast niet tot die categorie zou behoren!