Boom vernielt dak van woning

STORMWEER DOET OOK PLAFOND VAN KOER STUK NAAR BENEDEN KOMEN

Een boom viel op een woning in de Bessenlaan in Rotselaar.
Vertommen Een boom viel op een woning in de Bessenlaan in Rotselaar.
Door de hevige rukwinden is een boom gisteren op een woning in de Bessenlaan in Rotselaar gevallen. Ook elders in onze regio was er schade. Het plafond van het STUK in Leuven kwam volledig los.

De bewoners van de Bessenlaan in Rotselaar schrokken zich een bult toen zij vaststelden dat een boom van op hun oprit op hun huis was gevallen. "Als bij wonder is ons huis nog wel bewoonbaar en mogen we hier zelfs nog slapen", vertellen Marc Van Tongelen (55) en Carina Van Rompuy (53). "Of we dat gaan doen is een andere kwestie, maar de kamers zijn volledig intact gebleven. De brandweer zal woensdag de boom komen opheffen met een kraan."

Bewoners Carina Van Rompuy en Marc Van Tongelen.
Vertommen Bewoners Carina Van Rompuy en Marc Van Tongelen.

Verzekerd

"Het dak zal zeker hersteld moeten worden, maar normaal gezien zijn wij hiervoor verzekerd als het meer dan 80 km/uur waait. En dat was zeker het geval", vertelt het koppel. "Wij wonen hier sinds 1987 en hier staan heel wat bomen, maar dit hadden we nog nooit meegemaakt. Al is er enkele jaren geleden wel nog eens een boom van bij de buren op de motorkap van onze wagen gevallen. Achja, er is niemand gewond geraakt. Het kon een pak erger zijn", zeggen Marc en Carina.


Ook het Leuvense STUKcafé deelde in de klappen. "Vannacht zijn alle planken aan het plafond op de binnenkoer naar beneden gekomen. Het gaat toch om een oppervlakte van zo'n 230 vierkante meter, dat is toch al de moeite. Er is gelukkig niemand gewond geraakt bij het hele voorval, omdat het 's nachts gebeurde. Het geplande concert van Wim Mertens, is gewoon kunnen doorgaan", vertelt Steven Vandervelden, directeur van het STUK.


De parken op het grondgebied van Leuven bleven dinsdagmorgen dicht. Onder meer het stadspark en het Provinciaal Domein bleven gesloten. Aan de parken die niet konden worden afgesloten, werden borden geplaatst met een oproep om deze locaties om veiligheidsredenen te mijden. In de Wijnpersstraat in Leuven kwam dinsdagmorgen een omgewaaide boom op de rijbaan terecht. Daarbij werd een BMW 3 beschadigd. De wagen kwam er met enkele blutsen vanaf. In de Huttelaan in Heverlee kwam dinsdagmorgen een berk over de rijbaan te liggen. Er was geen schade aan derden.

Het losgekomen plafond van de overdekte koer van het STUK werd netjes gestapeld.
Vertommen Het losgekomen plafond van de overdekte koer van het STUK werd netjes gestapeld.

Straten afgesloten

In de Predikherenstraat kwam maandagnacht een deel van de schouw van een woning naar beneden. Verschillende stenen vielen naar beneden, gelukkig zonder iemand te verwonden of schade aan te richten. De brandweer kwam ter plaatse en besliste nadars te plaatsen ter hoogte van de woning. De Predikherenstraat in Leuven werd afgesloten ter hoogte van de Brusselsestraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. In de Celestijnenlaan in Heverlee kwam maandagnacht een boom op de rijbaan terecht. Het verkeer werd hierdoor in beide richtingen onmogelijk. Niemand raakte gewond. In de Spaarstraat in Kessel-Lo kwamen dinsdagmorgen enkele dakpannen naar beneden. Ter hoogte van de woning werd een nadar geplaatst om voorbijgangers te beschermen. De Vaartdijk in Wijgmaal werd tijdelijk afgesloten door een boom over de weg.


Ook een deel van het dak van de kerk van Neerijse vloog weg. Al viel de schade daar al bij al goed mee. Op het jaagpad langs de Vaart in Tildonk en Kampenhout vielen ook bomen, waardoor de weg tijdelijk versperd werd. Een boom in het Vondelpark in tremelo viel rakelings langs een huis. Ook op de Nijvelsebaan in Bertem en op de E40 in Kortenberg kwamen bomen op de rijweg. Telkens was er niet al te veel hinder. In de Tiensestraat in Leuven kwam zo rond 11.30 uur leisteen los aan de zijgevel van een woning ter hoogte van de Ravenstraat. De straat werd tijdelijk afgesloten en het verkeer werd omgeleid via het Herbert Hooverplein. Doorheen de stad lagen er ook wat fietsen tegen de vlakte, zoals in de Naamsestraat.

Doorheen de stad lagen er heel wat fietsen tegen de vlakte.
Vertommen Doorheen de stad lagen er heel wat fietsen tegen de vlakte.
In de Wijnpersstraat in Leuven kwam een boom op de rijbaan terecht. Daarbij werd een BMW 3 beschadigd.
Vertommen In de Wijnpersstraat in Leuven kwam een boom op de rijbaan terecht. Daarbij werd een BMW 3 beschadigd.