"Plots stond ons huis in brand"

GEZIN MOET OP ZOEK NAAR ANDER ONDERKOMEN NADAT SCHOUW OVERVERHIT RAAKT

Patrick Boulanger bij de kachel waaraan de brand ontstond.
Vertommen Patrick Boulanger bij de kachel waaraan de brand ontstond.
Het noodlot heeft vrijdagochtend ongemeen hard toegeslagen voor het gezin van Patrick Boulanger (51). De schouw van hun huurhuis op de Aarschotsebaan in Buken raakte oververhit, waardoor er brand ontstond. Al snel sloegen de vlammen door het dak, maar het gezin kon gelukkig tijdig hun woning verlaten.De woonst zal een tijdlang onbewoonbaar zijn. Ondertussen moet de familie op zoek naar een andere oplossing.

"Ik was omstreeks 5.15 uur naar mijn werk vertrokken", begint huurder Patrick Boulanger (51) zijn verhaal. "Voor ik vertrok, stak in nog even de schouw aan, om zo het huis wat te verwarmen. Daarna vertrok ik om te gaan isoleren in Antwerpen. Een kwartiertje later belde mijn vrouw, die nog thuis was, al dat ik terug naar huis moest komen omdat er brand was. Blijkbaar was de schouw oververhit geraakt en sloeg de brand over op het dak. Het was een vrouw die toevallig voorbij ons huis reed die de vlammen had gezien en mijn vrouw heeft ingelicht", vertelt Patrick. De Leuvense brandweer kwam ter plaatse om het vuur te blussen. Zij stelden vast dat de brand in de schouw zich ondertussen al verplaatst had naar het dak.

Het huurhuis van het gezin op de Aarschotsebaan. Boven aan het dak is de brandschade goed te zien.
Vertommen Het huurhuis van het gezin op de Aarschotsebaan. Boven aan het dak is de brandschade goed te zien.

Waterschade

"Uiteindelijk is een groot deel van de zolderverdieping in brand gevlogen. Er zijn ook heel wat dakpannen naar beneden gekomen. Gelukkig kon de brandweer er voor zorgen dat het vuur zich niet over het hele huis verspreidde. Op de benedenverdieping en op de eerste verdieping is er veel waterschade, maar zo ver is het vuur gelukkig niet geraakt. Al een geluk, want mijn kinderen van 10 en 16 jaar sliepen nog op het ogenblik van de brand. Zij hebben nog vlammen gezien, maar zijn toch gewoon naar school gegaan", zegt Patrick.


Zijn gezin zal nu een ander onderkomen moeten zien te vinden.

De kamer van een van de kinderen, net naast de brandhaard onder het dak.
Vertommen De kamer van een van de kinderen, net naast de brandhaard onder het dak.

Expert

"Wij zullen wellicht een paar dagen bij de moeder van mijn vrouw in Tildonk logeren, maar op lange termijn zullen we toch iets anders moeten vinden. Het OCMW zal ons hopelijk wel helpen, en anders mag ik altijd naar de burgemeester bellen", aldus nog Patrick. Hoe de brand precies is kunnen ontstaan, moet nog door de expert bepaald worden.


"De schouw brandde gisteravond nog volledig normaal. Hoe de schouw precies vuur kon vatten, is mij niet duidelijk. Maar het allerbelangrijkste is wel dat er geen gewonden gevallen zijn", vindt Patrick.

De trap en de zolderverdieping zijn zwartgeblakerd door de vlammen.
Vertommen De trap en de zolderverdieping zijn zwartgeblakerd door de vlammen.