Willy Vandersteenplein wordt vanaf 1 maart blauwe zone

Met de blauwe schijf mag je maximaal twee uur lang parkeren op het Willy Vandersteenplein.
Foto Klaas De Scheirder Met de blauwe schijf mag je maximaal twee uur lang parkeren op het Willy Vandersteenplein.
Gebruikers van de parking op het Willy Vandersteenplein in Heide, waar een tiental grote winkels zijn gevestigd, moeten vanaf 1 maart hun parkeerschijf leggen. Auto's mogen er dan nog maar twee uur staan. Wie er langer zijn voertuig stalt, riskeert een retributie te moeten betalen van 25 euro. Niet iedereen is gelukkig met de maatregelen.

Een groot deel van de huidige 150 parkeerplaatsen worden dagelijks ingenomen door langparkeerders die een beetje verderop de trein nemen in het station van Heide. Daardoor is er niet altijd plaats voor de klanten van de handelszaken Blokker, Aldi, Bel&Bo, JBC, Standaard Boekhandel, Action, Kruidvat, Blokker en Zeeman. Op vraag van de handelaars maakt de gemeente van het plein nu een blauwe zone die aansluit op die van de aanpalende Heidestatiestraat. "Vanaf 1 maart moet iedereen die op het plein parkeert de blauwe schijf leggen", zegt burgemeester Lukas Jacobs, tevens bevoegd voor lokale economie. "Wie er langer staat of simpelweg de schijf niet legt, riskeert een retributie van 25 euro. De politie zal vanaf 1 maart wekelijks controles doen."


Het personeel van de winkels ziet het niet meteen zitten om 's avonds of 's morgens vroeg in het donker - eventueel met boodschappen in de hand - nog een hele trip te wandelen naar waar ze nog wel mogen parkeren. "Aldi had inderdaad wel gevraagd om personeel eventueel een bewonerskaart te geven, maar dat kunnen we niet doen", zegt burgemeester Jacobs. "Zij zullen dus inderdaad een alternatief moeten zoeken. Er is ook nog altijd de parking aan het station van Heide zelf."


De parking van het Willy Vandersteenplein wordt overigens uitgebreid met 15 plaatsen. "We gaan een achtertuin van 240 vierkante meter aankopen van een aanpalende eigenaar. Die ligt tegen de parkeerruimte voor de winkel Action." (VTT)